Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Против Младића сведочио ратни извештач BBC
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2013.

Извор: Срна, Мондо

Против Младића сведочио ратни извештач BBC

Ратни извештач британске мреже BBC (Би-Би-Си) из БиХ Џереми Бовен сведочио је у корист Тужилаштва Хашког трибунала на суђењу генералу Ратку Младићу.

Бовен је у Трибуналу раније сведочио у предмету против Младена Налетилића и Винка Мартиновића и у предмету "Прлић и други", а Тужилаштво је у доказе предало транскрипт са његовог сведочења на суђењу некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу у јануару 2011. године.

Бовен је из БиХ извештавао од јула 1992. до 1995. године. Његово сведочење односи се на новинарске извештаје током сукоба, укључујући његове властите.

Према Бовеновом исказу, све сукобљење стране су спроводиле етничко чишћење, али су "предњачили Срби".

Под етничким чишћењем сведок је, како је рекао, подразумевао насилно протеривање људи из својих домова, села и градова и депортацију, уз примену оружја. Бовен је рекао да је етничко чишћење видио и сам и да се оно дешавало "само на основу тога којој су етничкој групи људи припадали".

Поводом навода да је муслиманска влада у Сарајеву гранатирала своје људе, Бовен је рекао да се то "никад није догодило".

"Нико није признао да је то урадио. За све ове године колико је прошло после сукоба, никада ништа слично нисам сазнао", изјавио је Бовен, чије се сведочење наставља сутра.

Претходно је данас окончан исказ вештака оптужбе, америчког експерта за културно наслеђе Балкана Андраша Ридлмајера.

Бранко Лукић, главни бранилац генерала Младића, оспоравао је стручност и непристрасност овог сведока, јер у извештају који је припремио не помиње уништавање српске културне баштине у току сукоба у БиХ.

Лукић је сведока директно питао да ли би се сложио да је "промуслимански и антисрпски настројен", али је сведок рекао да питање сматра "тенденциозним" и да "није антисрпски настројен".

"Ја сам за грађанску БиХ и не верујем у етничке пођеле. Ја нисам грађанин БиХ и није на мени каква ће власт да буде успостављена", изјавио је Ридлмајер.

Одговарајући на питање да ли је негде у документима нашао да се генерал Младић залагао за рушење објеката који су припадали другим верским заједницама, Ридлмајер је одговорио да у документима које је прегледао није на то наишао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси