Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тасовац Тијанићу: Не лицитирајте више са буџетом РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2013.

Извор: Данас, Нови магазин

Тасовац Тијанићу: Не лицитирајте више са буџетом РТС-а

Министар културе и информисања Иван Тасовац упутио је у среду писмо Колегијуму РТС и генералном директору Александру Тијанићу као одговор на отворено писмо ове куће поводом избора новог помоћника за медије Саше Мирковића, сазнаје Данас од извора у Влади. У писму, у које је Данас имао увид, министар Тасовац „моли генералног директора РТС да прекине са јавним лицитирањем годишњег буџета јавног сервиса у медијима“.

 

„Како ће, према Закону о јавним медијским сервисима, РТС у наредне две године бити финансиран из буџета, молим генералног директора да прецизан финансијски план за следећу годину достави Министарству у најкраћем могућем року, по могућности не преко медија, већ како доликује највећој медијској кући у земљи. Истовремено га молим да Министарству достави детаљан преглед организационе структуре РТС са бројем запослених радника у сваком од сектора“, наводи Тасовац у писму упућеном РТС-у.

Министар је уједно и „невољно подсетио“ руководство РТС да је, према захтеву Министарства привреде од 23. септембра ове године, у обавези да достави валидно попуњену личну карту свог предузећа, уз подсећање да ни после пет покушаја тај неопходни документ није достављен у потребном формату.

Подсетимо, Колегијум РТС у писму министру културе и информисања оценио је пре неки дан да је нови помоћник министра за медије Саша Мирковић у „директном сукобу интереса“. Мирковић је значајан акционар приватне телевизијске компаније Б92, подсећа Колегијум РТС и констатује да се, као такав, „током низа година истакао нетолеранцијом, несхватањем функције и природе медијских јавних сервиса и неопходности да РТС располаже законски дозвољеном квотом за маркетинг“.

„Иако бих веома радо одговорио на интригу из Вашег отвореног писма да ли је нови помоћник у Министарству културе и информисања господин Саша Мирковић киднаповао Сулејмана Величанственог са једне телевизије и изручио га другој, мораћу овог одговора да ускратим и Вас и онај део јавности који се напаја интригама. На такво поступање обавезује ме дигнитет институције на чијем челу се налазим, као што верујем да би на слично поступање Колегијума и генералног директора РТС морала да наводи институција коју представља“, наводи у одговору РТС-у министар Тасовац.

Према његовим наводима, институционални начин поступања отуда не познаје категорију наводног, како стоји у отвореном писму РТС, „вишка нерасположења“ господина Мирковића према РТС, „али познаје категорију законитог деловања на позицији на коју га је изабрала Влада Републике Србије“.

„Другим речима, молим Колегијум и генералног директора РТС да питања и нејасноће у вези са господином Мирковићем која су у надлежности Министарства поставе на начин који приличи институционалној комуникацији - званичним дописом дакле - и јасан одговор на њих Министарство ће схватити као своју обавезу првог реда“, истакао је Тасовац.

Мирковић: Нисам већински власник Б92

Помоћник министра културе и информисања Саша Мирковић изјавио је да су неистинити наводи из отвореног писма Колегијума Радио телевизије Србије (РТС) да је у конфликту интереса и да поседује већински део акција Б92.

"Део отвореног писма Колегјума РТС-а о сукобу интереса, нарочито о власништву над већинским делом акција у Б92, није истинит. Пре тог писма ја сам своје уделе у Радио-дифузном предузећу Б92, у оквиру компаније Траст, пренео другој особи. Значи не постоји никакав конфликт интереса и не постоји никаква контроверза по том питању", рекао је Мирковић за Радио-телевизију Војводине.

Додао је да је акције пренео пре него што је именован за помоћника министра и оценио да је саопштење Колегијума РТС-а "класична замена теза по којој је у сукобу интереса свако ко је нешто урадио у свом послу".

"Нити сам власник већинског удела, нити поседујем уделе који су на било начин спорни", рекао је Мирковић и додао да би они који руководе јавним сервисом требало да имају одговорност за јавну реч.

Упитан да ли ће одлука о буџетском финансирању јавних сервиса, поред стабилног финансирања, обезбедити и независну уређивачку политику, Мирковић је одговорио да тек треба видети какво ће решење уследити после јавних расправа које су јуче почеле у Новом Саду.

Он је подсетио да је крајњи рок за приватизацију медија био још 2007. године, када је у Србији била много боља економска ситуација него што је данас и навео да држава нема новца да даје субвенције медијима који "разарају тржишне постулате и спречавају новинаре који желе да раде професионално и да живе од свог рада и квалитета на тржишту".

Према његовим речима, извесно је да ће се Предлог закона о јавном информисању, који предвиђа излазак државе из медија и пројектно финансирање, у најбољем случају наћи пред Владом у новембру.

"Ми смо у стисци са временом и морамо брзо да делујемо, али не и брзоплето, с обзиром да ова три закона треба да дефинишу кључне ствари за функционисање медија", казао је Мирковић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

18.10.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 11:56

Javni (radiiodifuzni) servis = javno preduzece?

Radiodifuzna ustanova Srbije (tzv. RTS) osnovana je clanom 85. stav 1. Zakona o radiodifuziji radi obavljanja delatnosti javnog radiodifuznog servisa.

Javni radiodifuzni servis ne spada ni u javne sluzbe ni u javna preduzeca, prema Zakonu o javnim sluzbama i Zakona o javnom preduzecima.

Prema tome, licna karta javnog preduzeca nije isto sto i licna karta javnog radiiodifuznog servisa, odnosno Radiodifuzne ustanove Srbije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси