Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мирковић: Пренео сам своје акције на Б92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2013.

Аутор: Бојан Билбија Извор: Политика

Мирковић: Пренео сам своје акције на Б92

Саша Мирковић, новоименовани помоћник министра за културу и информисање, зa „Политику” демантује наводе Колегијума РТС-а да се налази у сукобу интереса. Мирковић тврди да не постоје препреке за обављање јавне функције, у смислу закона који примењује Агенција за борбу против корупције.

 

– Процедуру за спречавање сукоба интереса сам започео од момента сазнања о именовању на јавну функцију, и она ће бити окончана у законом предвиђеном року. Испунио сам законске услове у погледу удела, који је већ пренет. Свој удео сам пренео и пре реакције програмског колегијума, са Александром Тијанићем на челу. Дакле, није тачно да сам већински власник Б 92, али и даље имам симболичан број акција, који је у складу са законом – објашњава Мирковић, који је за Радио Суботицу нагласио и да ће раскинути радни однос у Б 92 и дати оставку на место председника Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ).

На тај начин, Мирковић одговара Колегијуму Радио-телевизије Србије (РТС), који је, са потписом генералног директора Александра Тијанића, упутио писмо министру културе Ивану Тасовцу, у коме се каже да је његов нови помоћник у директном сукобу интереса.

„Као што је познато, г. Мирковић је значајан акционар приватне телевизијске компаније Б 92 и као такав, током година, истакао се нетолеранцијом, несхватањем функције и природе медијских јавних сервиса и неопходности да РТС располаже законски дозвољеном квотом за маркетинг. Поред тога, а то је познато свим новинарима у Србији, веома је нејасан статус новог власника приватне компаније чији је акционар г. Мирковић. Министарство је, пре овог именовања, било у обавези да потврди или одбаци гласине по којима је Б 92 продат, упркос строгим законским ограничењима, страној компанији која већ поседује ТВ Прва”, наводи Тијанић у свом писму.

Како сазнајемо, министар Тасовац је, такође писмом, одговорио генералном директору медијског јавног сервиса, али детаље није желео да износи у јавност. Зоран Стојиљковић, члан одбора Агенције за борбу корупције, за наш лист објашњава да државни функционери морају власништво над предузећем да пренесу на неповезано лице. – Када се ради о акцијама, исто је важно и потребно да се пренесу, а још боље да се продају. По Закону о агенцији за борбу против корупције, дозвољено је да функционер има мање од три одсто акција у било ком предузећу. Уколико поседује више од три одсто, мора да пренесе на неповезано лице и да не учествује у одлучивању. У супротном, постоји оправдана сумња о могућем сукобу интереса – напомиње Стојиљковић.

По закону, државни функционери морају Агенцији за борбу против корупције да пријаве шта све поседују од имовине и власништва када долазе на функцију, а затим и када са ње оду. Свака промена у имовинској карти мора да се пријави и две године након одласка са функције. Тако функционер који поседује акције неке компаније мора да се определи: или да прода акције, или да их пренесе некоме, или да одустане од функције, ако Агенција за борбу против корупције каже да је у питању сукоб интереса.

Први пут име Саше Мирковића као будућег помоћника министра, појавило се на седници владе 19. септембра, али је, како сазнајемо, предлог стопиран због Мирковићевог наводног сукоба интереса. Међутим, прошао је тада Кадровску комисију владе. Додатно замешатељство било је у томе што Коларевић није желео да сам поднесе оставку, па је морао да буде званично разрешен, што је и учињено овог понедељка.

Ивана Миковић нова директорка Б92

Након две године успешног рада на телевизији Б 92 Мања Грчић напушта место генералног директора ове телевизије, саопштила је јуче ова медијска кућа. Стефанос Пападопоулос је, у име Одбора директора Б 92, изјавио: „Управни одбор телевизије Б 92 понудио је позицију генералног директора Ивани Миковић, директору Информативног програма Прве српске телевизије”, наводи се у саопштењу и додаје да ће нова директорка ступити на функцију од 15. новембра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси