Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ја сам дете РТС-а, нећу ићи против њих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2013.

Аутор: М. Р. Петровић Извор: Блиц

Ја сам дете РТС-а, нећу ићи против њих

Мој покојни отац Бора Мирковић је један од утемељивача РТБ-а, па је и мој први сусрет с једним медијем био кроз призму детета које је практично медијски проходало на четвртом спрату Таковске 10. Нико не треба да сумња да ће моје именовање бити усмерено против интереса постојећих јавних сервиса РТС и РТВ јер мислим да су квалитетни и високопрофесионални републички и покрајински јавни сервиси нешто што сви грађани ове земље заслужују.

 

Између осталог, функција помоћника министра ће бити неспојива с било каквом функцијом и запослењем у АНЕМ-у или на Б92, где више и не поседујем удео у управљачким акцијама - одговара Мирковић на примедбе да не схвата функције и природу јавних сервиса, али и да је у директном сукобу интереса.

Да вам је неко 1999, у време забране Б92, рекао да ћете бити у влади у којој је Вучић вицепремијер, а Дачић премијер, шта бисте рекли?

Рекао бих да је то сан. Али и снови се понекад остваре, и то без партијске књижице. Велика ми је сатисфакција што су кључни политички лидери владајуће коалиције од формирања ове владе заговарали идеје и политику за које смо се ми на Б92, у АНЕМ-у и невладином сектору борили у претходне две деценије. Сада је владајућа елита преузела оно за шта смо се ми борили свих ових година.

Једна од замерки на закон о електронским медијима односи се на намеру државе да регулише садржај интернета.

Ту ће бити измена, и то не малих. Зато се и организују јавне расправе, да пруже прилику заинтересованима да дају предлоге како би текст закона на крају изгледао што боље, пре него што из министарства буде упућен у Владу, а касније у Скупштину - каже Мирковић.

Да ли ће и како држава помоћи медијима, с обзиром на економску кризу?

У време светске економске кризе нема брзих и делотворних лекова који преко ноћи могу да поправе лоше финансијско стање већине медија. Држава ће најделотворније помоћи медијима тако што ће по убрзаној процедури усвојити медијске законе који би требало да помогну стварање бољег и праведнијег законског оквира за тржишно функционисање медија и новинара, а између осталог и до повлачења државе из власништва у медијима.

Наћи најбоље решење за ПДВ

Да ли ће ПДВ за штампане медије бити 10 или 20 одсто?

Колико знам, још није одлучено колико би ПДВ требало да износи након почетка примене најављених економских мера. Управо ми је стигло саопштење Асоцијације медија, која изражава велику забринутост због најаве повећања стопе ПДВ-а. Разумем забринутост и верујем да ће се у наредном периоду наћи најбоље решење за све заинтересоване стране.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

18.10.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 02:02

ekonomisanje sa istinom

A koliko gospodin ima neupravljačkih akcija?

Одговори
чет

17.10.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 23:59

НИЈЕ БАШ ТАКО

Разочаран сам изјавом новог помоћника Тасовца. И не могу да му верујем код даљих потеза, јер је изрекао неистину да је његов пок. отац утемељивач РТС. Бора то никако није могао да буде - знам као ветеран да га је, из служби ЦК СКЈ, довео у свој кабинет, са групом млађих људи (међу њима и Горана Милића), као аналитичаре, а касније је, у оквиру Другог програма у повоју, почео да се бави и новинарством и био, истина поприлично неук пред камером, у тадашњој штампи фаворизован из полит.побуда. Као апаратчик је могао да прави интервјуе са страним личностима и то му је донело приде углед, који се, после преране смрти у најблаже неуобичајеним околностима, проширио оснивањем породичног фонда за таленте. Има нас доста из Таковске 10 који све то знамо и није у реду да се, без икаквог разлога, чињенице фалсификују у корист нечијег наименовања за владиног службеника. Ово је добронамерно и само служи као илустрација чиме се и УНС, уверен сам, мора да бавио прошлости која има везе и са оним што је пред Србијом обавеза.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси