Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Година уз народ и истину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2013.

Аутор: Е. В. Н. Извор: Вечерње новости

Година уз народ и истину

Ратко Дмитровић: Од нас се очекује, и ми то испуњавамо, да увек будемо на страни невиних, обесправљених, мучених, храбрих, како год да се они зову или каква год уверења да имају. То је и разлог постојања „Новости“.

Прошло је тачно 60 година откако су продавци новина на улицама први пут узвикнули „Вечерње новости“. Наш лист јуче је закорачио у седму деценију. Чврстим кораком. Као најтиражнији, најчитанији и најутицајнији дневни лист у Србији. Традиционално, рођендан смо прославили доделом награда онима који су најзаслужнији за наше успехе, и коктелом на којем су се окупили највиши државни званичници и пријатељи редакције из јавног живота.

На прослави рођендана „Новости“, синоћ у Дому Војске, били су премијер Србије Ивица Дачић, епископ липљански Јован (Ћулибрк), министар без портфеља Сулејман Угљанин, лидер СПО Вук Драшковић, први човек покрета Двери Владан Глишић.

Радост поводом јубилеја са нама су поделили и академик Драгослав Михаиловић, Милован Витезовић, Александар Берчек, главна уредница „Политике“ и председница УНС Љиљана Смајловић, главни уредник листа „Данас“ Зоран Пановић, главни уредник недељника „Печат“ Милорад Вучелић, професор Дарко Танасковић, професор Владета Јанковић, директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, адвокат Тома Фила, председник ОФК Београда Звездан Терзић, Момчило Бајагић Бајага... Прослави су присуствовали и неки од бивших главних уредника „Вечерњих новости“.

Сви они присећали су се времена када су први пут доспели на ступце „Новости“, разговарали су о важним историјским догађајима који су забележени на насловним страницама нашег листа. О шест деценија узбуђења, недаћа и лепих тренутака, политичких потреса, страшних трагедија и ратова, али и спортских успеха и културних догађаја светског реномеа. Шест деценија које смо заједно преживели и о којима смо оставили сведочанство за будуће генерације.

Генерални директор и главни уредник „Новости“ Ратко Дмитровић подсетио је на 16. октобар 1953. године када је рођен лист који ће за кратко време израсти у најчитанији, најтиражнији и најутицајнији дневник.

- „Новости“ имају епитет народних новина и то је тачно - рекао је Дмитровић. - Наш лист има велико поштовање према људима из јавног живота - политичарима, привредницима, уметницима, спортистима... Али, не мислимо да су они важнији од, на пример, Милутина из Мерошине који годишње произведе вагоне воћа, или од паора Стевана из околине Сомбора чије краве обарају рекорде у давању млека.

Од „Новости“ се очекује да отргну од заборава најупечатљивије дане и године историје српског народа. Оне светле, блиставе, која нас је сврстала на сунчану страну цивилизације, као и оне када смо као народ трпели убијања, прогоне, геноцид. Од нас се очекује, и ми то испуњавамо, да увек будемо на страни невиних, обесправљених, мучених, храбрих, како год да се они зову, каква год уверења да имају. То је разлог постојања „Новости“.

Пре коктела у Дому Војске, „Новости“ су, по традицији, одржале и интимну прославу у редакцији. Тамо где сваког дана исписујемо нове редове и бележимо најважније догађаје. Ту су и додељене награде онима међу нама, који су најзаслужнији за професионалне успехе нашег листа. Новинарима и уредницима који су прошле године највише учинили да би још више подигли углед „Новости“.

Признања је, у име жирија, доделио главни уредник „Новости“ Ратко Дмитровић. Награда „Слободан Глумац“ за животно дело, ове године додељена је нашем колеги у пензији, легенди „Новости“ и једном од најпознатијих имена у српском новинарству, Бориславу Комаду. У каријери на којој могу да му позавиде многи,

Комад је имао прилику да разговара са Гадафијем, пише о тероризму, извештава са суђења ратним злочинцима. У својим коментарима жестоко се обрачунавао са негативним појавама и ликовима у нашем друштву и у свету.

Новинар који је својим писањем обележио 2013. годину у нашем листу је Борис Субашић. Својим истраживачким радом и залагањем успео је да од заборава отргне многе вредности по којима је српски народ кроз историју био препознатљив, а његови текстови обарали су рекорде читаности.

За уреднички рад у протеклој години награђен је Војин Каћурић, одговорни уредник месечника „Калибар“. Овај лист је најтиражнија специјализована ревија о ручном ватреном оружју, специјалним јединицама и ловачкој опреми. „Калибар“ је издање којим компанија „Новости“ може да се поноси - светског изгледа и са јасно профилисаном уређивачком политиком.

Најбољи млади новинар, добитник награде Фондације „Михаило Рашић“, био је Небојша Мандрапа. Свет тениса који нам Небојша представља на страницама „Новости“, не сија пуним сјајем само због Новакових успеха, него и због изузетног дара нашег новинара да нам издвоји највредније из тог света.

За ексклузивни прилог награђена је Ана Попадић, ауторка интервјуа са нобеловцем Маријом Варгасом Љосом. Награда за најбољег хонорарног сарадника „Новости“ припала је Смиљки Костић, нашем дописнику из Ирига, Руме и других места у Срему.

Плакете су додељене и онима који су обележили сопствене јубилеје у „Новостима“ - десет, двадесет и тридесет година рада у нашем листу. А двојица наших колега јуче су обележили јубилеј за поштовање - дугогодишњи уредници Драшко Сломовић и Миша Миљковић прославили су 40 одина верности „Вечерњим новостима“. н

Нагрда за сатире Сави Мартиновићу

Ове године награда за новинарску сатиру, која носи име Јована Хаџи Костића, дугогодишњег уредника рубрике ТРН, припала је Сави Мартиновићу, афористичару заступљеном у домаћим и светским антологијама мудрости, хумора, сатире и поезије. Превођен је на руски, енглески, пољски, италијански и неке балканске језике. Овај сатиричар је и члан Удружења књижевника Србије, Удружења црногорских писаца за децу и младе, Удружења хумориста и сатиричара Црне Горе и Београдског афористичарског круга.

Петар Ђокић,

министар рада у Влади Српске

Значајан утицај

 - Током протеклих шест деценија успели сте да савладате различите изазове и све време остали респектабилан медиј који има значајан утицај на обликовање друштва и јавног мњења како у Србији тако и ван ње. Својим професионалним радом дали сте и дајете огроман допринос ширењу медијске слободе и самим тим демократском развоју Србије. Квалитет ваших садржаја, актуелност и непристрасност у извештавању су препознали и читаоци и наградили вас поверењем и читаношћу. Уверени смо да ће наша сарадња као и до сада бити на обострано задовољство, а у корист грађана Републике Српске.

Миливоје Павловић,

декан Мегатренда

Високи стандарди

Радујем се што лист који читам пола века, и с којим сарађујем пуне четири деценије, не одустаје од трагања за новим видовима потврђивања вредностима, и наставља да заоштрава своје професионалне и моралне стандарде. Посебно подржавам ваше акције од ширег друштвеног интереса, и искораке у области културе. Желим да се не заморите на том путу.

Спортски савез Србије

Успешне године

Уз честитку на веома значајном јубилеју, желимо да и наредних 60 година, бележите само успехе на опште задовољство свих читалаца, а првенствено спортиста, спортских стручњака и спортских организација који су спремне на још приснију и конкретнију сарадњу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси