Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Време је за преговоре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2013.

Аутор: Горан Чворовић Извор: Вечерње новости

Време је за преговоре

Добре вести за Србију из Брисела: Европска комисија у свом редовном годишњем извештају о напретку, похвалила је нашу земљу за помаке у готово свим областима и још позвала лидере држава ЕУ да најкасније у јануару отворе преговоре о чланству.

 

У документу се наглашава да је Србија појачала темпо реформи и у довољној мери испунила политичке услове, па и о Косову, и да је време да начини наредни корак ка ЕУ.

- Ово је била историјска година на путу Србије ка Европској унији. Одлука да започну приступни преговори представља нову фазу у нашим односима. С нестрпљењем очекујемо прву међувладину конференцију, најкасније у јануару - истакао је комесар за проширење Штефан Филе, представљајући извештај, чије делове „Новости“ преносе.

КОСОВО - Предузети су значајни кораци ка видљивом и одрживом побољшањ односа. Ангажман у дијалогу резултирао је у априлу веома значајним „Првим споразумом о принципима који регулишу нормализацију односа“, допуњен у мају свеобухватим планом имплементације. То представља фундаменталну промену у односима између двеју страна. Србија треба да остане у потпуности посвећена благовременом спровођену свих споразума и имплементационог плана. Важно је да настави да и даље подстиче широко учешће косовских Срба на предстојећим локалним изборима на Косову.

ПОЛИТИЧКИ КРИТЕРИЈУМИ - Србија у довољној мери испуњава политичке кртеријуме. Поспешила је динамику реформи и ојачала контакте на високом нивоу са суседним државама, у настојању да пружи позитиван допринос регионалној сарадњи. Кључне и свеобухватне стратегије и акциони планови су усвојени у области правосуђа, антидискриминације, борбе против корупције, као и акциони план за побољшање положаја Рома. Кад је реч о слободи изражавања, укинута је кривична одговорност за клевету. Такође је настављена пуна сарадња с Хашким трибуналом.

НЕЗАВИСНОСТ ИНСТИТУЦИЈА - Ефикасна примена стратегија и акционих планова у области правосуђа и борбе против корупције биће тест за спремност и намере Србије да се креће напред. Учинак Србије у ефикасним истрагама, кривичном гоњењу и пресудама починиоцима корупције и организованог криминала мора озбиљно да се ојача. Неопходно је појачано вођење реформе јавне администрације. Србија сада мора да унапреди примену медијске стратегије, почев од усвајања очекиваног закона о јавном информисању и медијима, јавним сервисима и електронским комуникацијама.

МАЊИНСКЕ ГРУПЕ - Иако су власти и независне институције учиниле извесне додатне напоре на заштити угрожених група, нарочито ЛГБТ популације, још недостаје довољна политичка подршка у овој области. Нарочито је за жаљење што је Парада поноса била забрањена трећу годину заредом из безбедносних разлога. Тиме је пропуштена прилика да се покаже поштовање основних права.

Даља пажња треба да буде посвећена активној заштити медија, бораца за људска права и других угрожених група. Доследна примена законског оквира за заштиту мањина на целој територији Србије треба да буде у потпуности обезбеђена. Мора и даље да се ради на смањењу броја лажних азиланата.

ЕКОНОМСКИ КРИТЕРИЈУМИ - У 2012. Србија је прошла кроз још једну рецесију, а привреда је доживела пад од 1,7 одсто. Привреда се благо опоравила у првој половини 2013. Висок раст извоза ублажио је ефекте смањене домаће потражње. Процес реструктурирања државних предузећа је оживео. Одређени напредак је остварен у борби против корупције и побољшању имовинских права.

ЗАКОНОДАВСТВО - Србија је наставила да се усредсређује на усклађивање са законодавством ЕУ. Добар напредак је остварен у области јавних набавки усвајањем новог закона. Питање независности централне банке је делимично решено изменама закона. Побољшани су институционални оквир за политику према малим и средњим предузећима и њихов приступ финансијама. Добродошле су мере које су предузете за побољшање пословног окружења, нарочито о процени пословног утицаја у новом законодавству. Србија сада треба да удвостручи напоре у усклађивању с европским законодавством, с посебним оствртом на ефикасну примену усвојених закона. Мораће да се појачају напори ка усклађивању с правним тековинама, и њиховом спровођењу, у области заштите животне средине и у енергетском сектору. Закон о ГМО треба да се усагласи са законодавством ЕУ. н

Дачић:Најповољнији извештај до сада 

Премијер Ивица Дачић оценио је да је овогодишњи извештај ЕК најповољнији до сада. Он је рекао да је циљ Србије да преговоре са ЕУ искористи као подстицај за реформе.

- Желимо не само да Србија постане чланица ЕУ, него и да Европа дође у нашу земљу са својим вредностима и критеријумима - рекао је Дачић, након што му је шеф делегације ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт уручио извештај. Девенпорт је поручио да су односи Србије и ЕУ „ушли у нову орбиту“, и да је динамика сарадње ове године „пребачена за две брзине навише“, што је, како је констатовао, основна порука овогодишњег извештаја Европске комисије. Министар без портфеља задужен за ЕУ Бранко Ружић изјавио је како је „у политичком смислу, можда и по први пут у извештају јасно изражена позитивна оцена напретка“.

Са Косовом о ССП 28. октобра

Комесар за проширење саопштио је јуче да ће преговори с Косовом о ССП започети 28. октобра. Још раније је утврђено да овај процес треба да почне паралелно с почетком приступних преговора са Србијом.

Претходно смо започели скрининг процес са Србијом. Пре тога смо земљама чланицама представили нацрт преговарачког оквира. Постоји, дакле, паралелан процес - појаснио је Филе за „Новости“ због чега ССП с Косовом почиње пре јануара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси