Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реаговање агенције Бета поводом пресуде Љиљи Ковачевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2013.

Извор: Бета

Реаговање агенције Бета поводом пресуде Љиљи Ковачевић

Дописница Бете из Бањалуке Љиљана Ковачевић жалићe се на пресуду Основног суда у том граду, којом је дужна да председнику Републике Српске Милораду Додику плати 5.000 конвертибилних марака. Новинска агенција Бета је уверена да ће виши суд поништити ту пресуду.

Основни суд у Бањалуци је одредио новчану казну Бетиној дописници проценивши је одговорном по пријави Додика за "повреду части И угледа" због објављивања вести о томе да против њега постоји кривична пријава за злоупотребу новца из буџета.

Пресуда је данас уручена Бетиној новинарки у Бањалуци.

У пресуди се, уз закључак да спорна вест Бете "суштински одговара подацима из кривичне пријаве", додатно, констатује да је новинарка Бете "пропустила да наведе да се ради о сумњи у извршена наведена кривична дела" и због тога јој је изрекао казну.

Агенција Бета наглашава да из саме пресуде проистиче да је Додикова тужба неоснована и да је новинарка Ковачевић требало да буде ослободјена оптужбе. Бета ће давати подршку својој новинарки у том спору до краја.

Бета је 19. фебруара 2009. године објавила делове из Извештаја о постојању основане сумње о почињењу кривичног дела, који је Државна агенција за истраге и заштиту БиХ (Сипа) поднела Тужилаштву БиХ и у којем се Додик и још неки функционери сумњиче да су нанели штету буџетима БиХ и РС од 145 милиона конвертибилних марака.

Поред тужбе против новинарке Бете, Милорад Додик је у више наврата, јавно, вербално нападао Бетину дописницу и износио неистине у вези са тим случајем.

Додик је 2. јуна 2012. године грубо вербално напао дописницу Бете на прес-конференцији у Бањалуци и покушао да је избаци из зграде у којој је седиште председника РС. Новинарска удружења из Србије, БиХ, Републике Српске и Европе осудила су тај Додиков поступак.

У неколико интервјуа, а последњи пут 13. маја на београдској ТВ Б92, Додик је обмануо јавност рекавши да Бета никада није објавила његову реакцију поводом вести из 2009. године која је по њему спорна. Бета је, наиме, тада објавила целовит Додиков одговор, као и реаговања његових сарадника истим поводом.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси