Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обезбедити стабилно финансирање јавних сервиса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2013.

Извор: РТВ

Обезбедити стабилно финансирање јавних сервиса

Прва јавна расправа о Нацрту закона о електронским медијима почела је јутрос у новосадском Студиу "М" , а поподне ће се расправљати о Нацрту закона о јавним медијским сервисима. Члан радне групе Ђорђе Влајић сматра да је веома битно обезбедити стабилно финансирање Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине, са којом би се обезбедила независност уређивачке политике та два јавна сервиса.

Помоћник министра за културу и информисање Саша Мирковић објашњава да су текстови који су стављени на јавну  расправу тек у почетној фази, због чега је битно да се током јавне расправе искристалишу и предложе конструктивна решења.

Што се тиче финансирања јавних сервиса Мирковић је рекао да је министарству достављен Нацрту закона о јавним сервисима, према коме би се Радио-телевизија Србије и Радио телевизија Војводине у наредне две године  финансирале из републичког буџета, али да је то за сада само предлог.

"И сами знате да је Влада Србије предложила неке економске мере због рационализације финансијског пословања и уштеда у јавном сектору, тако да ће се у том смислу видети да ли треба ићи на потпуно буџетско финансирање или на неки комбиновани модел, где ће се претплата задржати у неком виду", додао је Мирковић.

Он је истакао да то што се у Нацрту закона о јавним сервисима предвиђа да буџетско финансирање траје само две године, не искључује мугућност да буду донесени и неки други временски оквири, који ће бити усклађени са моделом финансирања.

Државна секретарка у Министарству културе и информисања Гордана Предић изјавила је да очекује конструктивну дебату.

Јавна расправа ће трајати 20 дана, након чега се нацрт закона шаље у надлежно министарство, а затим у Брисел, да би се потом упутио Влади Србије.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси