Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Задатак новинара је да прећуткује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2013.

Аутор: Ј. Ц. Извор: Народне новине

Задатак новинара је да прећуткује

Медији на локалу, као и они са националном покривеношћу, треба да постоје због грађана како би их информисали о значајним и мање значајним стварима, указали им на проблеме и решења, едуковали их и омогућили све потребне податке да формирају своје мишљење о некој ствари.

Међутим, у стварности, често се дешава да се ова значајна улога медија заборави, те они постану пијуни политичких партија или привредних моћника. 0 значају извештавања медија у корист грађана разговарало се на конференцији "Улога локалних медија у изградњу грађанског друштва" која је јуче одржана у сали Универзитета у Нишу.

- Задатак новинара је да не прећуткују важне ствари и да постављају важна питања. Кључно питање је како медији обрађују важне теме, а то је у Србији на прилично лошем нивоу. Држава треба да креира такве мере у којииа иедији у већој мери постављају важна питања и раде у интересу грађана рекао је Драган Јањић, потпредседник НУНСа и учесник првог панела ове конференције.

Професор Филозофског факултета у Београду ЂокицаЈовановић истакао је да "свака власт покушава да од медија направи билтен који ће извештавати онако како хоће", те да је зато задатак медија и грађана да не дозволе власти да постане апсолутна, као и да "грађанин стално мора бити критичан, односно неповерљив према власти".

На јучерашњој конференцији представљени су и резултати истраживања о садржају нишких медија телевизије "Белами", Нишке телевизије, интернет портала "Јужне вести" и "Народних новина" . Истраживање је радио тим нишког Медиа центра, у периоду од 5. до 11. августа.

Резултати су показали да је извештавање о локалној власти доминантно у свим медијима, осим у "Народним" , где предњаче вести из републике. У свим нишким медијима локална власт доминира као носилац мишљења, што значи да су њени представници релевантни саговорници о скоро свим темама. Сви медији дају простор и грађанима, али се показало да се грађанима углавном даје прилика да се изјасне о мање важним темама, а не о "врућим", мада су "Народне новине" и овде изузетак.

Истраживање је показало и да се највише простора у Нишкој телевизији и "Јужним вестима" даје градоначелнику Ниша Зорану Перишићу, у "Беламију" директору "Југоистока" Игору Новаковићу, док су у "Народним" најзаступљенији потпредседник Владе Александар Вучић и градоначелник Ниша.

Градоначелник Ниша, који је био један од учесника јучерашње конференције, истакао је да је задовољан својом медијском сликом, али да не би волео да да сви пишу лепоо њему.

Ако мислите да ми је непријатно што саи најпомињанија личност у медијима није.

Ја сам легална и легитиина мета медија - рекаоје Перишић.

Он је додао да је независност медија релативна, јер увек морају да имају извор информисања, као и да он као градоначелник никога није кажњавао финансијски, нити претио да ће то учинити, уколико се о њему пише неафирмативно.

Нисам градоначелник само грађанима који су чланови или симпатизери СНСа, већ свим грађанима и свим медијима и дискриминација у мом кабинету према њима не постојирекаоје градоначелник.

На конференцији је било речи и изазовима у истраживачком новинарству у Србији, као и о етици новинара у дигиталном добу. Организатори конференције су "Јужне вести", Мисија ОЕБСа у Србији, Центар за истраживачко новинарство у Србији и нишки Медиа центар.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси