Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Суд: Новинарка да плати одштету Додику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2013.

Извор: Танјуг

Суд: Новинарка да плати одштету Додику

Основни суд у Бањалуци пресудио је да новинарка Љиљана Ковачевић исплати 5.000 конвертибилних марака (око 2.500 евра) одштете председнику Републике Српске Милораду Додику, због неистинитих информација објављених фебруара 2009. године, док је Додик обављао дужност премијера Српске.

 

називом "Кривична пријава против Додика и министара", између осталог, написала да су Додик и неколико министара нанели штету буџетима Српске и БиХ у износу од 145 милиона КМ (конвертибилних марака) да је учињено више кривичних дела и да је поднета кривична пријава против 11 особа удружених у злочиначку организацију на челу са Додиком, али да је при том свесно пропустила да наведе да је реч о сумњи да су извршена кривична дела.

- Суд сматра да такав начин изношења информација представља релевантан напад, који према приликама средине у којој тужилац живи и усвојеним друштвеним нормама, проузрокује повреду части и угледа - наводи се у пресуди, јавила је агенција Срна, а пренели бањалучки медији.

Приликом одмеравања висине накнаде нематеријалне штете, суд је узео у обзир да објава спорног текста Новинске агенције "Бета" представља "изузетно јак" напад на част и углед тужиоца, који је у време објаве чланка вршио функцију премијера Српске, а због чега је био изложен изузетној пажњи јавности и медија.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

17.10.

2013.

Milan [нерегистровани] у 10:40

osiguranje od odgovornosti

Sloboda ima granice- pa i novinarska .Odgovornost ne trba shvatati kao cenzuru.Rizici svagdje postoje.Profesionalnost je samo jedan od zaštitnih elemenata-Kodeks i poštovanje druga.Ako se poštuje Kodeks Udruženje treba da ima mehanizam kojim bi novinar bio zaštićen od štete koja prati ovu osjetljivu djelatnost (makar kod osiguravajućih društava) .

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси