Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС: Избор Мирковића контрапродуктиван
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2013.

РТС: Избор Мирковића контрапродуктиван

Саша Мирковић је у директном сукобу интереса, а током низа година, истакао се нетолеранцијом, несхватањем функције и природе медијских јавних сервиса и неопходности да РТС располаже законски дозвољеном квотом за маркетинг, наводи се у писму Колегијума РТС-а. Поводом именовања Саше Мирковића на место помоћника министра културе и информисања Ивана Тасовца, Колегијум РТС-а упутио је данас Министарству писмо следеће садржине:

 

 

Господине Министре, 

Не доводећи у питање изузетно широку бразду коју је у српском новинарству оставио и оставља Саша Мирковић, Ваш новопостављени помоћник, мислимо да је његов избор могуће контрапродуктиван.

Наиме, г. Мирковић је у директном сукобу интереса.

Као што је познато, г. Мирковић је значајан акционар приватне телевизијске компаније Б92 и као такав, током низа година, истакао се нетолеранцијом, несхватањем функције и природе медијских јавних сервиса и неопходности да РТС располаже законски дозвољеном квотом за маркетинг.

Поред тога, а то је познато свим новинарима у Србији, веома је нејасан статус новог власника приватне компаније чији је акционар г. Мирковић. Министарство је, пре овог именовања, било у обавези да потврди или одбаци гласине по којима је Б92 продата, упркос строгим законским ограничењима, страној компанији која већ поседује ТВ Прва.

Те такве сумње су ојачале, поготову последњих месеци, када је између те две телевизије, сасвим неуобичајено, долазило до размене како новинара, тако и ексклузивног програма попут тениских турнира, серије „Сулејман Величанствени" и сл.

Није нам намера да унапред оптужимо Мирковића за вишак нерасположења према РТС-у, али већ сама могућност сукоба интереса као и претходни учинак, приморавају нас да Вам отворено изнесемо сумње у његову објективност на важном послу нормирања веома запуштене медијске области. Одговорност за такву ситуацију сносе све досадашње српске власти. Надамо се да ћете Ви допринети исправљању досадашњих промашаја.

С поштовањем,
За Колегијум РТС-а
Генерални директор
Александар Тијанић

Коментари (1)

Остави коментар
сре

16.10.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 18:27

ima prava

Nije da je simpatican, ali Tijanic ima prava. Ovo je skob interesa i to nije mselo da se dogodi.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси