Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Окончати реформе у медиjском сектору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2013.

Аутор: Данас Извор: Б. Цвеjић

Саша Мирковић, новоименовани помоћник министра културе задужен за медиjе, говори за Данас

Окончати реформе у медиjском сектору

Влада Србиjе jе на jучерашњоj седници разрешила досадашњег помоћника министра културе задуженог за медиjе Драгана Коларевића, о чему jе Данас први писао, а на његово место именовала Сашу Мирковића, председника Асоциjациjе независних електронских медиjа (АНЕМ). "Прихватио сам понуду министра културе Ивана Тасовца да будем део његовог тима у Министарству културе и информисања зато што сам препознао енергиjу, посвећеност и жељу за истинском и конкретном променом у области медиjа и информисања", истиче Мирковић за Данас, у своjоj првоj изjави за медиjе по именовању на нову функциjу.

Он додаjе за наш лист да ће се као помоћник министра за информисање 

„Прилично сам добро упознат са тренутном ситуациjом везаном за израду и доношење ових закона, између осталог, и зато што сам прву половину ове године провео у згради Министарства културе и информисања као представник Медиjске коалициjе у оквиру радне групе коjа jе радила на текстовима медиjских закона. У том смислу ме радуjе да ћу наставити сарадњу са Горданом Предић, државном секретарком, као и са тимом из Министарства коjи познаjем од раниjе“, наводи Мирковић.фокусирати пре свега на три медиjска закона - Закон о jавном информисању, Закон о електронским медиjима и Закон о jавним медиjским сервисима. Према његовим речима, ти закони би у догледно време требало да буду усвоjени у скупштини као део акционог плана Медиjске стратегиjе, коjа jе донета jош пре две године.

Он напомиње да jе пред Министарством културе и информисања задатак да заврши започете процесе везане за доношења медиjских закона и да после дуго времена створи „боље предуслове за функционисање медиjа и новинара у Србиjи“. „То неће бити лако оствариво, али jе то реално jедини пут коjим можемо ићи ако желимо да окончамо нужне реформе коjе ће донети суштински бољитак у сектору медиjа и информисања“, указао jе Мирковић.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

17.10.

2013.

Milutin [нерегистровани] у 08:03

Sukob interesa i zdrave pameti

Pa, naravno da je u pitanju sukob interesa. Niko me ne može ubediti da je interes Mirkovića kao privatnog preduzetnika, bez obzira na moguću dobru nameru, jednak interesima građana u čijem se vlasništvu nalaze preostala javna informativna preduzeće po Srbiji koje je pukom srećom zaobišla vandalska privatizacija u kojoj je ugašen veliki broj relevantnih medija. Novinari i medijski radnici su ostali bez posla, a građani bez za svakodnevni život važnih informacija vezanih za njihovu sredinu budući da su u pitanju uglavnom bili regionalni štampani i elektronski mediji. I sve to u cilju „nezavisnosti“ koju je trebalo da donese privano vlasništvo. Javni mediji navodno nisu dovoljno „nezavisni“, pa bi privatizacijom trebali da dostignu visoke standarde koje postavljaju recimo televizije Pink i Palma plus, ili pak novine poput Kurira i njemu sličnih koje imaju gazde. Ovo nasilno uterivanje „nezavisnosti“ po svoj prilici više ima veze sa preraspodelom „plena“, tačnije novca građana Srbije i teško da je baš to u interesu građana, ministarstva Kulture i nformisanja, kao i države Srbije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси