Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон мора да се поштује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2013.

Извор: Данас

Закон мора да се поштује

Како коментаришете најаву Александра Тијанића да ће РТС тужити све грађане који не плате заостали дуг за претплату?

Драган Јањић, потпредседник НУНС

Ако већ постоји закон, мора да се поштује. Докле год је такав, претплату треба плаћати. Међутим, неплаћање је дугогодишњи проблем који држава није успела да реши. Тешко да ће га решити и Тијанић. Око 30 одсто грађана не плаћа претплату, што би значило да он треба да тужи више од 70 одсто домаћинстава у Србији. То је немогуће спровести. Србија треба да има јавни сервис и мислим да претплата јесте најбољи начин његовог финансирања. Међутим, она треба да се другачије регулише.

Нино Брајовић, генерални секретар УНС

Поштовање закона се подразумева, па и право на утужење. Међутим, проблем претплате је хроничан и РТС у прошлости није урадио више да обезбеди бољу наплату. Велику економску штету РТСу је нанео и први потпредседник Владе Александар Вучић када је рекао да ће претплата бити укинута, па су тада са плаћањем престали и они који су то редовно чинили.

Слободан Кремењак, адвокат

Неспорно је да је Александар Тијанић у једном делу у праву. Све док важи закон којим је предвиђена претплата, он се мора поштовати. С друге стране, питање је да ли РТС тренутно има новца за подношење великог броја тужби, јер то много кошта.

Раде Вељановски, професор ФПН

РТС је јавни сервис и плаћање претплате је законска обавеза. Самим тим, РТС има права да тужи грађане који је не плаћају. Ипак, та процедура ће бити мало тежа, што су наглашавали и адвокати јавног сервиса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси