Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Смањити посебну стопу ПДВ за штампане медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2013.

Извор: Блиц

Смањити посебну стопу ПДВ за штампане медије

Управни одбор Асоцијације медија изразио је велику забринутост због најављеног повећања посебне стопе ПДВ, што ће озбиљно угрозити пословање штампаних медија, погођених дуготрајном економском и финансијском кризом. Асоцијација медија се залаже за додатно смањивање посебне стопе ПДВ за штампане медије, што је распрострањена пракса у многим европским државама које на тај начин помажу медијској индустрији да се избори с кризом и одржи корак с новим продукцијским, технолошким и комуникационим изазовима.

Према изричитом ставу Европске асоцијације новинских издавача (ЕНПА), чија је чланица и Асоцијација медија, неопходно је драстично смањење стопе ПДВ за штампане медије, укључујући и новинске агенције и дигитална издања. Имајући у виду предстојећи почетак приступних преговора Србије са ЕУ, Асоцијација медија напомиње да систем ПДВ за штампане медије, управо на иницијативу ЕНПА, тренутно пролази кроз детаљну евалуацију у оквиру Европске комисије.

После недавних економских мера које Асоцијација медија у основи подржава, још је неизвесно да ли је намера Владе Србије да посебну стопу ПДВ за штампане медије повећа са осам на 10 одсто или са осам на 20 одсто. У условима пада тиража дневних новина и рекламних буџета за више од 25 одсто у овој години у односу на претходну, евентуално повећање стопе ПДВ са осам на 20 одсто уништило би индустрију штампаних медија у Србији, указује УО Асоцијације медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси