Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТВ на Првој конференцији о промоцији науке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 10. 2013.

Извор: РТВ

РТВ на Првој конференцији о промоцији науке

У Београду је 2. и 3. октобра одржана Прва регионална конференција о промоцији науке (First SEE Regional Science Promotion Conference). Конференцију је под покровитељством UNESCO организовао Центар за поромоцију науке. Запажено учешће на конференцији имала је и Радио-телевизија Војводине која је представила свој научни програм заступљен у емисијама Радио Новог Сада "Дијалог култура" и "Пољопривредно добро".

Конференција је имала за циљ да окупи и повеже широку мрежу научних промотера - представнике организација, научних, истраживачких и образовних институција, научних кампова, научних комуникатора, приватног сектора, невладиних организација и медија да размене искуства и погледе и да формулишу ставове који ће водити ка ојачавању веза између науке и друштва.

Радио Нови Сад учествовао је у сесији "Медији и наука", где се на предлог организатора Конференције представио у "постер" и "промо" презентацијама, упознавши учеснике скупа с научноим програмом ''Дијалог култура'' и његовим обухватом природних, техничких, друштвених и хуманистичких наука, путем изабраних емисија и промо Yоутубе спотова.

О концепту емисија, темама и о подацима о одложној слушаности говорила је уредница и ауторка овог програма Дренка Добросављевић.

О специјализованој емисији ''Пољопривредно добро''  и њеним рубрикама из области примене науке у аграру, уз презентацију изабраних прилога, говорио је Стеван Давидовић.

Уредница и ауторка емисије "Дијалога култура" Дренка Добросављевић изјавила је да иза одличних резултата и рејтинга те емисије који су, изгледа, јединствени у целом региону, па и у Европи, стоје пре свега њени саговорници, актери ових дијалога о науци и њихова промишљања о науци, њихова постигнућа у науци и погледа на актуелна питања науке или разговори о темама из историје науке које се неким поводом актуелизују.

"Наравно да иза тих резултата стоји и отвореност факултета и научних институција и изузетна сарадња", додала је она.

Дренка Добросављевић је нагласила да иза тако високог рејтинга научног програма Радио Новог Сада, стоји и релативно мали, али по професионализму незаменљив тим, те креативни допринос тон мајстора, музичког уредника, уредника и новинара Wеб редакције и ИТ подршке, уредника Промо РТВ и уредника и администратора фацебоок странице Радио Новог Сада и Yоутубе промо спотова.

"Постављање тема за дијалог, избор саговорника и неопходне што је могуће темељније и свеобухватније припрема се подразумевају", истакла је она.

Постер презентација и сесија "Наука и медији" била је прилика да се учесници скупа упознају и са курсом и обуком младих кадрова у оквиру радионице ''Говорити и писати о науци'', коју је 2012. покренула и менторски реализовала Добросављевићева, а која је остварена у организацији Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и Радио-телевизије Војводине, уз подршку Центра за промоцију науке.

О ефектима обуке и о научним емисијама које су остварили као завршне радове у оквиру научног програма ''Дијалог култура'' говорили су полазници Радионице  ''Говорити и писати о науци'', студенти Одсека за медије Филозофског факултета у Новом Саду Стефан Јањић и Борис Џинић са четврте године студија и Исидора Филипов са треће године.

Репрезентативне и атрактивне видео материјале за презентације Радио-телевизије Војводине приредио је Yоутубе Видео Едитор и уредник и администратор фацебоок странице Радио Новог Сада Маринко Тица.

Уједно, од 3. до 5. октобра Венецијанска канцеларија UNESCO школе научног новинарства у Југоисточној Европи одржаће специјализовану регионалну интерактивну школу о научном новинарству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси