Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ДС: СНС водећи у контроли медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 10. 2013.

Извор: Бета

ДС: СНС водећи у контроли медија

Борислав Стефановић каже да је СНС "апсолутни носилац златне медаље у контроли медија и цензури" и поред свих критика на рачун периода владавине ДС.

Сви смо прошли кроз тежак период, а медији кроз ужасно тежак период али мислим да је дефинитивно апсолутни носилац златне медаље у контроли медија и цензури СНС и људи који су све то ставили у своју функцију, осим пар изузетака који служе више као доказ да постоји слобода мишљења", рекао је члан Председништва ДС-а за агенцију Бета.

Стефановић је навео да је, уместо да грађани верују било ком политичару на реч, пре свега важно усвојити квалитетне медијске законе и увести ред у новинарску професију.

"Потребно је да медије оставимо без додира државе, дакле да функционишу на нормалним основама и да нико у то не може да се меша, да новинарска удружења добију снагу и не служе само за добијање новинарске легитимације", рекао је Стефановић.

На питање шта је по том питању урадио ДС током четири године на власти и да ли је данас већа слобода медија него у време владавине његове странке, Стефановић је одговорио да је сада слобода медија на најнижим гранама.

"И поред свих критика за период наше владавине, ово сада је апсолутно невиђено. Мислим да је чак било много више слободе за време Слободана Милошевића и то ће свако рећи у приватном разговору, јер се данас у Србији шапуће, влада страх и о свему одлучује један човек", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да на највишем нивоу постоји "нулта толеранција на критичко мишљење" - у СНС, свим странкама на власти и међу носиоцима највиших државних функција.

"Немогуће је бити критичан а не бити оптужен за мржњу, антидржавно деловање и криминал. Имамо покушај криминализације целог ДС и они то раде упорно и радиће још више и снажније наредних месеци али то им апсолутно неће успети", рекао је Стефановић.

Стефановић је оптужио СНС за прогон политичких неистомишљеника, увођење једноумља и "привођење друштва" ка диктатури у којој о свему одлучује један човек.

"У Србији се политички противници прво хапсе преко таблоида, па иду оптужнице које падају а пресуда нема и онда пуштају људе али се тога више нико не сећа", рекао је Стефановић.

Упитан о тврдњи председника СНС Александра Вучића да у Србији не влада диктатура јер се такве оптужбе могу јавно изнети, Стефановић је одговорио да није реч о класичној диктатури попут оних из тридесетих година 20. века, него о "софистицираном моделу аутократског друштва у којем постоје острвца квазислободе" и одређени медији на којима је могуће нешто рећи.

"Слично је било у Чилеу за време Пиночеа и у Србији током владавине Слободана Милошевића... Ако један човек одлучује о свему и јавно најављује хапшења и истраге, прети лидеру највеће опозиционе странке и говори 'све ћу вас истражити, биће сви ухапшени', онда се ствара атмосфера поделе на 'наше и њихове'", рекао је Стефановић.

Додао је да су тада "њихови" антидржавни елементи који зато постају мета сваког човека на улици јер наводно желе да униште земљу и зауставе просперитетну будућност, рекао је Стефановић.

"Е, то је приказ ауторитарног режима који се развија у Србији. Нека га и не зову диктатура, нека га зову цвет демократије али је сваком грађанину јасно да је то, нажалост, далеко од истине", рекао је Стефановић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

04.10.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 17:32

Lopta je okrugla

E, pa, Borko, dosta je DS kontrolisao medije, vreme je da se promeni glavni igrač. Uostalom, tog igrača su birali gradjani Srbije, pa dosta više podrivanja sistema.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси