Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли ће продаја „Директ медије“ поправити Ђиласов рејтинг
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 09. 2013.

Аутор: М. Чекеревац Извор: Политика

Да ли ће продаја „Директ медије“ поправити Ђиласов рејтинг

Драган Ђилас, лидер Демократске странке, продао је своју фирму, само неколико дана пошто је обелоданио да на томе ради већ две године, јер жели да буде само политичар. Овом његовом „признању” у „Политици” претходио је позив Весне Пешић лидерима ДС-а и ЛДП-а да продају фирме ако хоће да се баве политиком.

 

Пешићева сматра да је ово добар потез, али не може да процени како ће то утицати на Ђиласову политичку каријеру, док Зоран Стојиљковић верује да ће јавност позитивно реаговати на овај гест.

Лидеру демократа, који је истовремено био и градоначелник Београда, годинама се замерало што је задржао и фирму, а неретко су се, отворено, или у увијеној форми, његов пословни успех и богатство доводили у везу баш са политичким функцијама које је обављао, будући да је Демократска странка била на власти.

Ђилас није јавно помињао да размишља о продаји фирме, а камоли да ради на томе све до јавног позива Весне Пешић, социолога, у емисији „Утисак недеље”. Само неколико дана пошто се сложио са аргументима Пешићеве и поверио „Политици” да на томе ради, фирма је продата бугарском бизнисмену Красимиру Гуерову.

 Коментаришући Ђиласов потез, Весна Пешић, кроз смех, каже да се њен позив просто поклопио са продајом фирме, па испада као „да ја имам неке везе с тим, што, наравно, нема везе”. Пешићева каже да је Ђиласов гест добар и додаје: „Говорила сам принципијелно и то се односи на све политичаре, који су истовремено и бизнисмени, да треба да се одлуче између ове две ствари. Спајање политике и великог бизниса није фер, ни праведно.”

 И Зоран Стојиљковић, професор на Факултету политичких наука и члан Одбора Агенције за борбу против корупције, каже да у транзиционим друштвима са руинираном економијом у рецесији, приватни сектор функционише успешно само ако конкурише на јавним набавкама, јер је држава највећи послодавац или највећи наручилац послова. Стојиљковић додаје: „Мени код ових наших успешних привредника све личи на стицање капитала уз помоћ и уз присуство власти. Ако сте се ангажовали у политици, продајте то што сте стекли, ставите у мировину, оставите могућност јавности да све потпуно транспарентно анализира. Демократија боли, јер постоји право јавности да зна.” Стојиљковић сматра да ће овај Ђиласов гест бити „озбиљан аргумент на који ће јавност позитивно реаговати”.

Пешићева, како каже, не може да процени како ће ово утицати на Ђиласов рејтинг и хоће ли му донети поене, али његов потез посматра као могући резултат притисака. Она истиче:

„Он је био под великим притиском, све то што је писао ’Курир’, па најаве како ће државни органи све да испитају… Ја не мислим да је он било шта крао у Београду, нити је он корумпиран човек, али био је под великим притиском власти. То је, можда, утицало да његов бизнис почне да трпи и да пропада и он је, како је сам рекао, већ дуже време покушавао да га прода. То су разлози. Ја мислим да би он требало да се врати у Скупштину Србије, да постане лидер опозиције. Срела сам га и то му рекла, али он каже да не може да се врати у парламент, јер се претходно одрекао мандата. Шта ће он да ради сада, не знам, а хоће ли му бити лакше у политици, ни то не знам.”

Пријава промена у имовинској карти је обавезна

Драган Ђилас није желео да открије по којој цени је продао своју фирму, а на сајту Агенције за борбу против корупције пише да његових 25 одсто акција у Мултиком гроуп д.о.о,  „номинално вреди 56.139.880динара.” Реагујући на текст у „Политици” у коме је Ђилас најавио продају фирме, наш читалац Станко Гачић написао је: „То уопште није тачно да Ђилас продаје ’Директ медију’ на позив Весне Пешић. Ту фирму Ђилас од јесенас нуди у Лондону за 75 милиона евра преко црногорске линије. Нико неће насести на ову демагогију.” Колико је фирма плаћена, знаћемо најкасније за неколико месеци, пошто је, како подсећа Зоран Стојиљковић, Ђилас дужан да у извештају о имовинском стању за ову годину наведе сваку промену у имовинској карти, а извештај мора бити поднет до 31. јануара идуће године.

Зини да ти кажем

На питање новинара „Политике” по којој цени је продао 25 одсто власништва „Директ медије” бугарском бизнисмену Красимиру Гуергову, Драган Ђилас је одбрусио:

– Зини да ти кажем. Напиши још који коментар о „бусплусу” – казао је Ђилас и ушао у скупштинску салу.

***

Дејан Спаловић написао је уводник у „Политици” 2. септембра о неуспеху примене „бусплус” система у Београду. Да би прикрили неуспех у летку штампаном у неколико стотина хиљада примерака, наведени су лажни резултати примене „бусплуса”. Истакнуто је да је возни парк ГСП-а обновљен, али је вешто прикривено да су нови трамваји и тролејбуси купљени пре него што је „бусплус” систем уопште и почео с радом, и да је 200 нових „Соларисових” аутобуса из Пољске купљено за око 63 милиона евра од кредита Европске банке за обнову и развој.

Коментари (4)

Остави коментар
пет

27.09.

2013.

Vesna [нерегистровани] у 15:03

Kralj!

Što volim što je zapušio usta "novinaru" uh! Otkud ikom pravo da pita za koliko je prodao svoju privatnu firmu? Jeste li pitali i ostale o njihovim poslovanjima?

Одговори
пет

27.09.

2013.

MilanCh [нерегистровани] у 14:07

Znatiželjnici

Tokom januara se sve promene prijavljuju, tako da će znatiželjni morati da sačekaju sa informacijama. Sa druge strane, Đilas je ovim potezom samo dokazao da je odgovoran političar. Sunjam da će i jedan političar učini istu stvar, a znamo da skoro svi imaju svoje firme

Одговори
пет

27.09.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 12:59

nego

Prvo, popraviće - što se tiče onih koji imaju glavu na ramenima. Drugo, ne mogu da verujem da je Đilas tako interesantan bilo kome, pored ovakvih i ovolikih problema koje država ima..:(

Одговори
чет

26.09.

2013.

hm [нерегистровани] у 14:06

horor

I, hoće li sad biti proces po slovu zakona? Vlasnik privatne firme je dužan da otkriva poslovne rezultate u formi finansijskih izveštaja, a tek političari...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси