Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јавна гласила, а не привредни субјекти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 05. 2009.

Извор: Данас

Јавна гласила, а не привредни субјекти


Електронски и штампани медији ускоро у евиденцији Агенције за привредни регистар

У ФОКУСУ

Београд - Уколико се усвоји закон о медијској концентрацији, у регистар Агенције за привредни регистар биће евидентирани електронски и штампани медији и њихови власници.

Тренутно се медији евидентирају у тој агенцији, али као привредни субјекти, а не као јавна гласила. С друге стране, електронски емитери уписани су и у регистар Републичке радиодифузне агенције. Раде Вељановски, члан радне групе за израду закона о медијској концентрацији, каже за Данас да ће Министарство културе, пре него што се Нацрт закона о недозвољеном обједињавању и јавности власништва јавних гласила нађе у Влади Србије, морати да разговара с представницима РРА и пронађе решење за електронске медије. Он додаје да би у новом регистру били уписани многи подаци о медијима, којих тренутно нема. - У Агенцији за привредни регистар биће уписано ко је власник медија, главни и одговорни уредник, директор, седиште, назив, адреса...

Против оних медија који не буду уписани у регистар биће поднете кривичне пријаве, али неће им бити стопирана продаја - објашњава Вељановски. Интересантно је да се тренутно електронски емитери евидентирају у регистру Републичке радиодифузне агенције.

У случају да неки емитер то не учини, РРА подноси прекршајне пријаве. Иначе, РРА води регистар о издатим дозволама за емитовање програма, који је јаван и одржава базу података о том регистру.

Горан Караџић, заменик председника РРА каже за Данас да уколико се усвоји закон о медијској концентрацији и формира регистар власника медија при Агенцији за привредне регистре, РРА ће уступити Агенцији све податке којима располаже.

- Видећемо каква ће бити законска решења када је реч о промени власничке структуре, с обзиром на то да је према Закону о радиодифузији РРА надлежна за то питање, односно треба да одобри промену. Уколико то остане наша надлежност, РРА ће сваку промену одмах пријавити Агенцији - указује Караџић.У случају приватизације електронских медија, додаје он, РРА има законски рок да да сагласност на купца, која се састоји у томе да се провери да ли је продајом дошло до недозвољене медијске концентрације, „али и да проверимо транспарентност капитала“. - Не знам да ли ће новим законским решењима та надлежност бити додељена Агенцији за привредни регистар - истиче Караџић.

Ј. Диковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси