Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оптужнице против новинара Федералне телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2013.

Извор: РТВ

Оптужнице против новинара Федералне телевизије

Окружно тужилаштво Бањалука подигло је оптужницу против четири уредника и два новинара Федералне телевизије који се терете за кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње, јавила је данас Радио телевизија Републике Српске (РТРС).

 

Кривичну пријаву Окружном тужилаштву почетком 2012. године поднело је Удружење новинара РС (УНРС) и то против уредника ИП ФТВ Дамира Калетовића, Азре Пашукан, Жељка Тице, Бакира Хаџиомеровића и новинара Синана Шарића и Дарјана Бабића.

Повода за пријаву против новинара и уредника Федералне телевизије за време емитовања емисије "60 минута", било је и више него довољно, кажу у УНРС.

Кап која је прелила чашу били су прилози у емисији "60 минута" и централном Дневнику 9. јануара 2012 године, на Дан Републике Српске.

"Својим тврдњама су код грађана подстакли националну мржњу и нетрпељивост према српском народу у БиХ", наводе у удружењу.

Како подсећају у УНРС, ФТВ, као један од три јавна емитера у БиХ, годинама је систематски Републику Српску, њене институције и носиоце власти, медије, међу којима и РТРС, представљала у негативном контексту, па су неретко изговаране овакве речи: мафијашка држава, горопадни зликовац, лакташки вожд, Лакташенко, Додикови мафијаши, полицијска хуља, Додик криминалац - зауставите га док не буде прекасно.“

"Да ли је ово језик мржње, примитивизма, хушкачки и увредљив садржај у европској пракси незабележен пример новинарског изражавања? Награде за овај речник у новинарству нису изостале, али јесте изостао укор Регулаторне агенције за комуникације", констатује то удружење .

"Аналитичари и медијски стручњаци тврде да је лоше то што су новинари тужили новинаре, али чињеница је да ниједна надлежна институција, поготово РАК, није реаговала ни против једне пријаве последњих година против ФТВ. Спорно је што је овде читав један народ доведен у контекст да је злочиначки настројен", каже Драган Јеринић, председник УНРС.

У емисији "60 минута" гледаоцима је у најгледанијем термину, на очигледан начин у више наврата сугерисан закључак да је РС геноцидна творевина, а њени носиоци власти поређени су са нацистима.

Песма Дарка Рундека "Аy Цармела" инсертована фотографијама јавних личности РС и представника хрватског народа у БиХ којима се тада приписивао фашизам, подигла је на ноге све у РС. РАК је и тада ћутала. Председник УНРС каже да су овакве ствари недопустиве, а говор мржње није, нити сме бити слобода говора.

"Шта мислите, где би били као друштво да су медији из РС на исти начин одговорили тада ФТВ? Ми смо као удружење нашли за потребно да реагујемо, јер ниједна друга институција није хтела", каже Јеринић.

УНРС је у пријави, између осталог, предложио окружном тужилаштву Бањалука да против осумњичених буде отворена истрага у којој ће бити саслушани на околности припремања и емитовања таквих садржаја. А због тих истих садржаја судови су до сада више пута пресудили у корист Милорада Додика, Драгана Давидовића и осталих, који су новинаре Федералне ТВ тужили за клевету.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси