Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новине за будућност: "Блиц" данас излази у 3Д издању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2013.

Извор: Блиц

Новине за будућност: "Блиц" данас излази у 3Д издању

Редакција дневног листа “Блиц” слави данас 17. рођендан. Поводом тога, редакција је спремила читаоцима посебан поклон - прво штампано 3Д издање новина у Србији. Тродимензионални свет у медијима до сада смо могли да посматрамо у биоскопима, али не и на папиру. Редакција листа "Блиц" потрудила се да читаоцима открије и ову нову димензију штампаног броја, прву такве врсте у Србији.

 

На 56 страна пуног колора, уз помоћ специјалних наочара које ће бити залепљене за сваку насловну страну сутрашњег броја, фотографије ће моћи  да се посматрају "као да су живе". 

Пут од идеје до реализације 3Д новина је тежак, али уједно и забаван. Иако постоји неколико начина за креирање 3Д фотографија, ми смо се одлучили за онај који ће читаоцима дати најбољу могућу слику.

Све почиње проналажењем адекватног објекта и углова за фотографисање како би илузија била што боља. Наши стручњаци су поставили два фотоапарата на посебне држаче и истовремено фотографисали један објекат или особу. Потребно је истовремено ускладити даљину, осветљење и оштрину, док је једина разлика код ових фотографија угао. Апарати су удаљени један од другог око десет сантиметара.

Након тога, фотографије се убацују у рачунар ради даље обраде. Помоћу софтвера, фотографије се споје, „пресвуку“ посебним слојевима како би 3Д ефекат био видљив уз помоћ наочара које сте добили уз овај број.

Како функционишу 3Д наочаре 

Многим корисницима звучи помало компликовано али 3Д је у суштини једноставан оптички „трик“. Завносван је на стереоскопском приказивању, односно слању различитих слика левом и десном оку. Како би 3Д функционисао потребно је да се сваком оку шаље посебна слика, односно да се оне потпуно раздвоје како би се створио ефекат дубине.

Наочаре (којих има више врста) раздвајају те слике које корисник види и стварају утисак 3Д слике коју гледа. За читање данашњег „Блица“ изабрали смо анаглифске наочаре, које имају различите боје сочива. Функционишу тако што филтрирају боје кроз сочиво, тако да оба ока добијају различите информације.

Јавне личности уређују слављенички број "Блица"

Већ по традицији, слављенички број нашег листа уређиваче гости уредници, јавне личности од знања и угледа.

Уређивачки колегијум 16. септембра чиниће Тања Мишћевић, шефица преговарачког тима Србије са ЕУ (Политика, Тема Дана); његова екселенција Франсоа Гзавије Денио, амбасадор Француске (Свет); власник МК Групе Миодраг Костић (Економија); др Нада Мацура, портпаролка Ургентног центра (Друштво); Родољуб Миловић, начелник Управе криминалистичке полиције (Хроника); редитељ Срдан Голубовић (Култура, Забава) и атлетичар, освајач бронзане медаље на Светском првенству Емир Бекрић (Спорт).

После колегијума, у холу наше зграде биће организована традиционална изложба - 17 најутицајнијих насловних страница “Блица” које представљају историјске документе времена које је за нама.

Поклон: 3Д серијал у 12 наставака

3Д издање наставиће се кроз акцију под насловом “Динлологија” која почиње 17. и траје до недеље 29. септембра. Након наочара, у следећем штапманом издању поклон читаоцима биће корице. У њих ћете моћи да стављате додатке о диносаурусима у 3Д формату који ће излазити свакодневно до краја акције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси