Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Петак 13.- "Дан Д" за дигитализацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2013.

Извор: Б92, Share Defense

Петак 13.- "Дан Д" за дигитализацију

Данас се одржава седница Савета РРА-а.

 

Савет РРА би на седници у петак требало би да решава по приговору кандидата за националну фреквенцију на одлуку да се фреквенција ТВ Авале никоме не додели.

Савет РРА је 9. августа донео одлуку да ниједном од два пријављена кандидата не додели ту националну фреквенцију, а у петак би требало да одлучује на основу приговора једног од кандидата на ту одлуку да се никоме не додели национална дозвола за емитовање тв програма. За фреквенцију ТВ Авале су подсетимо конкурисале ТВ Нова и ТВ Коперникус.

Без обзира на то да ли ће одлука бити донета у петак 13. септембра или неког другог дана, коначно ће бити познато да ли ће слободна фреквенција бити искоришћена за наставак процеса дигитализације или ће Савет РРА поново гласати о додели аналогне фреквенције националном емитеру.

Ако би Савет РРА одлучио да на основу приговора кандидата за националну фреквенцију поново гласа о додели, то би значајно утицало на одлагање завршетка дигитализације. Србија већ касни у односу на земље из региона када је реч о преласку на дигитално емитовање телевизијског сигнала. Последњи рок за окончање дигитализације који је Међународна телекомуникациона унија одредила је 17. јун 2015. године. Уколико би ова фреквенција била искоришћена за процес дигитализације, он би према изјавама званичника био скраћен за годину дана и могао би да буде завршен чак и до краја 2014. године.

Један од услова за улазак Србије у Европску унију је и прелазак на дигитално емитовање. Земље које су окончале процес дигитализације имале су велики финансијски добитак од продаје слободног дела спектра операторима.

Немачка је од тзв. “дигиталне дивиденде” добила око 3,5 милијарде евра, а помоћник у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић каже да је Србија до сада остала без 300 милиона евра које је могла да заради од “дигиталне дивиденде”.

Душан Марковић из Службе технолошког развоја ЈП “Емисиона техника и везе” каже да је ово питање могло да буде решено још у мају и да се сада само губи неколико месеци јер је рад у зимском периоду немогућ:

“Ми већ много каснимо због разних перипетија. Имамо предајнике, имамо све, али не можемо да пустимо у рад предајнике док не добијемо дозволу, а дозволу не можемо да добијемо јер су те фреквенције још увек спорне.”

И док ишчекујемо одлуку РРА на приговор телевизија које нису добиле фреквенцију на конкурсу, губимо и могућност да пређемо на дигитално емитовање пре рока.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси