Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пуканићев убица ускоро у Спужу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2013.

Извор: Танјуг, Мондо

Пуканићев убица ускоро у Спужу

Слободан Ђуровић, звани Кардинал осуђен због учествовања у организацији убиства Иве Пуканића и Нике Франића биће пребачен у затвор Спуж.

 

Слободан Ђуровић, звани Кардинал, који је у Хрватској правоснажно осуђен на 23 године затвора за удруживање ради почињења кривичног дела и постицања на убиство власника "Национала" Иве Пуканића и његовог сарадника Нике Франића, биће ускоро пребачен из Хрватске у затвор Спуж у Црној Гори.

Наставак одслужења казне у својој домовини Ђуровић је издејствовао тако што је у априлу ове године, након изрицања коначне другостепене пресуде, затражио од хрватског Министарства правосуђа премештај у затвор у Црној Гори. Као основни разлог молбе за премештај навео је да му у затвору у Хрватској прети опасност од убиства.

Загребачки "Јутарњи лист" пише да је хрватско Министарство правосуђа примило његову молбу и одмах је проследило Министарству правде Црне Горе где је Виши суд у Подгорици, који је надлежан за то, донео позитивну одлуку.

С обзиром на раздобље проведено у затвору након хапшења у Хрватској, Ђуровићу је преостало још око 18 година затвора.

У марту ове године Жупанијски суд у Загребу донео је правоснажну пресуду групи окривљеној за убиство Пуканића и Франића у октобру 2008. Та пресуда је за две године ублажила претходну тако што је уважена жалба Ђуровића па му је казна за кривично дело подстицања на удруживање за почињење кривичног дела казна смањена са пет на три године затвора, док му је за друго кривично дело, подстицање на тешко кривично дело убиства из корустољубља, потврђена претходно изречена казна дуготрајног затвора у трајању од 22 године.

Осуђен је на јединствену казну дуготрајног затвора у трајању од 23 године.

Организатору групе убица Роберту Матанићу истом је одлуком потврђена првостепена пресуда од 35 година затвора.

Жељко Миловановић је као непосредни починилац убиства осуђен на 40-годишњу затворску казну.Сматра се непобитно доказаним да је он активирао експлозивну направу која је смртно ранила Пуканића и Фрањића на паркиралишту недељника "Национал" у Влашкој улици у Загребу 23. октобра 2008.

Бојан Гудурић осуђен је на 33 године затвора, јер је доказано да је био на "стражарској позицији" и држао Пуканића на нишану снајпера ако план убиства експлозивом пропадне.

Лука Матанић и Амир Мафалани добили су 16-годишње казне за учествовање у припреми убиства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси