Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власници медија ускоро познати јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2009.

Извор: Данас

Власници медија ускоро познати јавности


НАША ПРИЧА

- Штампани медији не морају да објављују висину тиража
- Ако неко има више дневних листова, њихов укупни тираж не може да пређе 30одсто укупног тиража дневних новина у Србији

Београд - Нацрт закона о недозвољеном обједињавању и јавности власништва јавних гласила, чији је главни циљ да спречи монопол у јавној сфери, ових дана биће достављен ресорним министарствима на мишљење, након чега ће Министарство културе израдити коначну верзију овог закона, сазнаје Данас.

Раде Вељановски, члан радне групе за израду закона о медијској концентрацији, каже за Данас да је веома важно да се зна ко су власници медија како би се спречио доминантан утицај у медијској сфери.

- У Агенцији за привредни регистар биће уписано ко је власник медија, главни и одговорни уредник, седиште, назив, адреса... Против оних медија који не буду уписани у регистар биће поднете кривичне пријаве, али неће им бити стопирана продаја - објашњава Вељановски.

Према његовим речима, поједини учесници јавне дебате наводили су да је Радна верзија закона прилично рестриктивна, па је тако често навођен пример Хрватске. Међутим, додаје Вељановски, хрватски закон предвиђа да неко може да има или ТВ или радио станицу с националним покривањем, али и 25 одсто власништва у неком другом електронском медију.

- У Србији појединац може да има и ТВ и радио станицу и пет одсто у неком другом медију, што показује да ће наш закон бити мање рестриктиван него хрватски - указује наш саговорник. Такође, истиче Вељановски, уколико је неко куповином медија стекао неколико дневних листова, онда њихов укупни тираж не може да пређе 30 одсто укупног тиража дневних новина у Србији, „али ако је власник својом способношћу развио тај медиј, онда може тај медиј и да има 50 одсто тиража“.

Како указује, радна група је у коначној верзији Нацрта закона олакшала одредбе када је у питању власништво медија на локалном и регионалном нивоу.

- Имали смо одредбу да ако постоји само један медиј на локалном нивоу, што је случај у многим мањим срединама, нико не може да буде власник тог медија 100 одсто, већ 50 одсто власништва мора да прода. Међутим, представници локалних заједница су нам рекли да може да се деси да нико неће да купи тих 50 одсто, па смо у том случају донели одлуку да власник тада буде један - истиче Вељановски.

Он додаје да је избачена одредба да медији морају сваки дан да објављују колики им је тираж. Према његовом мишљењу, овакав текст закона је у јавном интересу и може да допринесе демократизацији јавне сфере, а да није против интереса медијских власника, „сем уколико неко има интерес да има више него што је у демократском друштву могуће“.

- Не смем да будем оптимиста, јер знам шта се дешава са текстовима закона када дођу у скупштинску процедуру. Очекујем да ће Нацрт  закона сигурно бити мењан, јер су појединци из медијске индустрије неколико пута најавили да овакав закон никада неће да прихвате и да ће радити на томе да он не буде усвојен -закључује Раде Вељановски.

Ј. Диковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси