Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нестала документација о Загребачкој банци?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 09. 2013.

Извор: Танјуг, РТВ

Нестала документација о Загребачкој банци?

Загребачки новинар Домагој Маргетић и Дарко Трифуновић са Факултета безбедности у Београду устврдили су данас да је из Савета за борбу против корупције нестала кључна документација коју су некадашњој председници тог савета Верици Бараћ доставили поводом удела државе Србије у Загребачкој банци.

 

Маргетић и Трифуновић су на конференцији за новинаре саопштили да из документације недостаје кључних 150 до 200 страница, иако су њихови састанци са покојном Бараћевом били јавни, а постоје и записници о томе шта је предато.

Они су навели да су, пошто им је речено да те документације нема, савету поново доставили уговоре из случаја Загребачке банке.

Маргетић и Трифуновић тврде и да им је представница Савета за борбу против корупције на састанку рекла да није сигурна да у Србији постоји политичка воља "да се чачка по осетљивом предмету", као што је случај Загребачке банке.

Они су навели и да је из документације савета нестао и цео спис о "кипарским парама", и да им је речено да тај предмет никада и није постојао у савету.

Маргетић и Трифуновић навели су да је утајом власништва у Загребачкој банци, држава Србија оштећена за знатан износ средстава у време када је та банка прелазила из друштвеног власништва у деоничарско друштво, пошто је један од суоснивача и улагача била Југобанка из Београда.

Како су навели, сви деоничари банке су преварени јер је њихов капитал утајен приликом тог претварања, а државно тужилаштво Хрватске није желело тиме да се бави иако се више од 50 одсто власништва Загребачке банке води на тајним шифрованим рачунима.

Маргетић и Трифуновић тврде и да су тим поводом контактирали Републичко јавно правобранилаштво у Србији, али да се оно изјаснило да не потражује никаква власничка права.

Према њиховим тврдњама, пакет деоница који би требало да буде у власништву Србије да није било утаје је око 46 одсто, што је 2010. године вредело око две милијарде евра.

Они су рекли и да је случај Загребачке банке уско повезан са случајем "кипарских пара" јер је, према њиховим речима, новац трансферисан са кипарских рачуна код трећих банака водио преко те банке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси