Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јовановић тражи анкетни одбор за РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2009.

Извор: Политика

Јовановић тражи анкетни одбор за РТС


Генерални директор РТС-а Александар Тијанић и његово писмо Славици Ђукић-Дејановић, председнику Народне скупштине Србије, поводом оптужби, које су у прошлонедељној скупштинској дебати на његов рачун изнели посланици ЛДП-а, били су јуче сат времена тема врло оштре полемике у парламенту.

Полемисали су, углавном, Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, који је поновио оптужбе својих страначких колега, и Томислав Николић, лидер напредњака, који је бранио Тијанића.

Полемику је отворио посланик Владан Батић (ДХСС) питањем о томе шта се догодило са кривичним пријавама које је поднео пре четири године против Тијанића због откупа „Универзалових филмова преко фантомске офшор компаније Дигитрак”. Наставак је „подстакла” Славица Ђукић-Дејановић обавештењем да је добила Тијанићево писмо због изјава Ивана Андрића (ЛДП) због чега је апеловала на посланике да воде рачуна и „негују достојанство скупштине”.

Тијанић је, иначе, у писму навео да га је Андрић у скупштинској дебати назвао „ратним злочинцем и ратним хушкачем”. Иван Андрић, иако је био у сали, није реаговао, мада је председница казала да му је проследила Тијанићево писмо, већ се огласио Чедомир Јовановић.

Лидер ЛДП-а је рекао да „нико нема право да тражи од ЛДП-а да ћути о особи која појављивањем на функцији директора РТС-а симболизује континуитет политике која је уништила земљу”. Он је, међутим, додао да је „тачно да су ЛДП и ДС разговарали о демократизацији медија која ће нас приближити Европи, али ЛДП никада није помислио да уценама решава проблеме”.

Јовановић је рекао да ће ЛДП инсистирати на утврђивању кривичне одговорности по кривичним пријавама које су давно поднете против Тијанића „као истакнутог припадника злочиначког удружења које је створило политичку атмосферу, која је претходила убиству ЗоранаЂинђића”.

Према Јовановићевим речима „стекли су се услови за формирање анкетног одбора који би, између осталог, утврдио одговорност за стање у РТС-у”. Владан Батић казао је да је „Тијанићу дозвољено да клевета посланике како хоће”, а Мирослав Маркићевић (НС) оценио је да је читање „писма грађанина Тијанића дискриминација у односу на друге грађане, који се жале” и затражио да се парламенту достави финансијски извештај како се користи новац од ТВ претплате.

У Тијанићеву одбрану устао је једино Томислав Николић, који је казао да је Тијанић направио неколико добрих домаћих серија и „није ратни злочинац, то нико не сме да каже ни за кога”. Николић је додао: „Говор мржње није само кад говори Томислав Николић, или Велимир Илић, или неко други у овој сали. Говор мржње је када говорите ви из ЛДП-а, али вама је све дозвољено и кога ви прогласите да не ваља, тај мора да се сели”.

М. Чекеревац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси