Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кина: Три године затвора за ширење гласина на интернету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2013.

Извор: Нови магазин

Кина: Три године затвора за ширење гласина на интернету

Кина је данас најавила оштре мере како би зауставила "неодговорно ширење гласина" на интернету и запретила казном до три године затвора уколико се нетачни постови прочитају или пренесу у масовнијем облику.

 

Кинески Врховни суд и тужилаштво саопштили су да ће они чије постове на интернету види 5.000 корисника или се они пренесу више од 500 пута бити оптужени за клевету, јавио је Ројтерс.

На основу тога, окривљени би могао у затвору да проведе и три године, што је стандардна казна за такву оптужбу, пренели су државни медији.

У клеветање санкционисано законом убраја се и ширење лажних информација, како оних које изазивају менталну бол, тако и оних које доводе до протеста, етничких и верских немира и имају "лош међународни ефекат".

"Ниједна земља клеветање не сматра ''слободом говора''", рекла је портпаролка суда Сун Џунгонг, образлажући овакву одлуку власти и истичући да су "жртве" клеветања тражиле строге казне за кривце.

Оваква одлука наишла је на оштре критике корисника интернета у Кини, јер се сматра још једним покушајем владе да заузда друштвене медије, који се често користе за дискусије о политици, упркос строгој цензури.

"Ко ће се сад усудити да ишта каже?", запитао се један корисник кинеске друштвене мреже Веибо, сличне Твитеру, истичући да постови могу врло лако да достигну 5.000 прегледа или да се пренесу 500 пута.

Кина је, међутим, више пута поновила да мора да стане у крај неодговорним гласинама, указујући на "потпуно бесмислене" примере, попут тврдње да се у провинцији Гуангдонг продаје супа од мртвих беба.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси