Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мањинска гласила недовољно квалитетна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 09. 2013.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Мањинска гласила недовољно квалитетна

Национални савет Рома, Влаха и Ашкалија немају своја јавна гласила. На тај проблем указивали су Министарству културе и информисања, али у државном буџету нема средстава.

- Једна од препрека за издавање гласила на влашком језику је превазиђена доношењем Одлуке о усвајању влашког писма у латиничној и ћириличној верзији - каже за Данас Радиша Драгојевић, председник Националног савета влашке националне мањине. Он додаје да Савет, у складу са својим могућностима, чини све напоре да се недостатак штампаних медија надомести информисањем путем електронских медија, односно радија и телевизије.

- Информативним радио-телевизијским емисијама на влашком језику покривен је највећи део територије на којој живе припадници влашке националне заједнице. Најзначајнији су регионални радио Пожаревац, РТВ Петровац, радио Звижд Кучево, РТВ ''Ф'' канал Зајечар, РТВ Бор. У протеклом периоду Национални савет Влаха чинио је напоре да повеже медијске куће из различитих крајева како би се омогућила и размена материјала између емитера радио и телевизијског програма - истиче Драгојевић.

Према његовим речима, неопходна је већа подршка државе " мањинским медијима да би се њихов квалитет подигао на један виши ниво.

На недовољно информативног садржаја на језицима мањина, али и на њихов квалитет, замерку има и председник Националног савета Ашкалија, Абедин Дино Топлица.

- Програми су увек зависили од политичких странака које су на власти или руководећих службених лица. Ромски програм на РТ Војводини је најбољи пример - он је просрпски, фаворизује православне Роме у односу на друге конфесије. Највећи део емисије се води на српском језику, тек почетак и крај су на ромском. Гости су 95 одсто Срби. То видим као додворавање властима зарад личних интереса - сматра Топлица.

Према његовим речима, програми националних мањина најмање говоре о њиховом положају, о томе како живе, а не указују ни на дискриминацију. Наш саговорник поставља питање - шта је са етничком групом Ашкалија, који немају своја национална права из свих области друштвених сфера, јер их многи третирају као Роме.

- Ашкалије данас немају редовне информативне изворе, радио, ТВ, дневе листове, часописе и слично. То је познато свим релевантним чиниоцима органа власти у Србији, као и разним асоцијацијама, фондацијама, националним и другим организацијама. Најнеповољније за Ашкалије је то што их третирају као Роме или Египћане. И међународна заједница нас ставља у заједнички "калуп" под називом РАЕ. То је недопустиво, јер свако има право да се декларише по свом осећању и убеђењу - наглашава Топлица.

Он додаје да су Ашкалије себе вековима називали Ашкалијама, а не Ромима или Египћанима.

- И сами Роми знају да постоји разлика између њих и Ашкалија, и да смо етничке група са посебним карактеристикама. Међутим, како нас често изједначавају, у толикој мери смо више ускраћени за гласила на нашем језику. То је основни разлог што данас Ашкалије немају своје редовне информативне изворе - оцењује Топлица.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси