Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Калитерна: Извештавање о Јованки Броз новинарско дно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 09. 2013.

Извор: Бета

Калитерна: Извештавање о Јованки Броз новинарско дно

Новинарка Тамара Калитерна изјавила је вечерас да је новинарска професија у Србији дотакла дно извештавањем о болести Јованке Броз, удовице председника бивше СФРЈ Јосипа Броза Тита.

 

"Реч је о мрцварењу утробе Јованке Броз. То је пораз лекарске професије и дно дна новинарске професије", казала је Калитерна на промоцији њене књиге новинских текстова "Понављачи лажне историје".

Она се критички осврнула на прошлост садашњег првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића и подсетила да је био министар информисања крајем деведесетих година прошлог века, када је на снази био драконски Закон о информисању, који је служио за гушење тадашњих независних медија.

"Вучић ме је материјално унаказио, а морално утешио, јер шта очекивати од закона чији је аутор вечита десна рука четничког војводе", казала је Калитерна.

Историчар Ранко Кончар критиковао је политику српског национализма и рекао да је било "сулудо и недоучено" отварати питање граница унутар Југославије.

"Границе које су се вукле 1945. године су оне границе које су постојале и 1918. године, с тим што су само у току рата народи имали право да изразе свој став хоће ли живети у тој Југославији или неће, што нису имали 1918. године. АВНОЈ-евске границе нису административне, већ државне границе, које су нације конституисале својом вољом, на принципу самоопредељења", казао је Кончар.

Он је оценио да је Меморандум САНУ из осамдесетих година прошлог века данас већ сасвим рехабилитован као документ који је имао своје пуно политичко-историјско оправдање, што је "трагично схватање".

На промоцији књиге говориле су и историчарка Латинка Перовић и новинарка Бранислава Опрановић. Књигу Тамаре Калитерне "Понављачи лажне историје" издали су "Цензура" из Новог Сада и Жене у црном из Београда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси