Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Локалу прети медијски мрак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 09. 2013.

Аутор: З. Р. Извор: Данас

Локалу прети медијски мрак

Надзорни одбор РТК нарочито је забринут због недемократске атмосфере у којој се пишу медијски закони, који ће одредити судбину бројних медија и новинара у Србији.

 

У радним групама за израду нацрта законских решења, осим представника престоничких медија и појединих интересних група, нема људи из медија у унутрашњости, чији опстанак је угрожен и чијим гашењем би у Србији настао својеврсни медијски мрак.

Нацрти закона о електронским медијима и о јавним сервисима објављују се на сајту Министарства културе, да би, након њиховог повлачења, стигла информација да нису ни написани у том министарству. Потом се формира радна група која „успева“ да два закона напише за недељу дана, наводи се, између осталог, у јучерашњем отвореном писму Надзорног одбора РТК.

Додаје се да наведене, али и бројне друге чињенице и информације, попут оне да се наводно већ зна власник неприватизованих електронских медија у Србији, упозоравају да је неопходна брза реакција надлежних, али и јавности.

Надзорни одбор РТК констатује да су регионални јавни сервиси, предвиђени Медијском стратегијом републичке владе, пракса у многим европским земљама, попут Немачке, Аустрије, Данске, Шведске и других, те да, отуда, нису тачне тврдње да се Европа противи њиховом формирању и у Србији.

Укидањем и приватизацијом регионалних јавних сервиса који су тренутно у статусу јавних предузећа крши се право грађана на благовремено и објективно информисање о свим релевантним догађајима у локалним и регионалним заједницама, упозорава надзорни одбор РТК.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

10.09.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 14:10

Re: Komsijski predlog

Pobogu! Pa nije posao regionalnih i lokalnih medija da se takmice sa likovima koji radio ''program'' emituju iz kuhinja ili sa terasa. Uzgred, zalite se Vucicu, mozda bi on mogao da vas negde uposli, makar svirali iz kuhinje. Ili jednostavno ulozite u sopstveni medijski biznis, ako vam je vec stalo. Sto bi narod slusao Radio Kragujevac, Jagodinu ili Nis kada se pozdravi i zelje mogu pazariti kod komsije na spratu. Uh, da, za Radio Nis ne morate vise da brinete. Reseno je.

Одговори
суб

07.09.

2013.

Сведочење [нерегистровани] у 00:43

На буџету да будемо, новинарке да мобингујемо

Српска привреда је у колапсу, нација се суочава са проблемом како да преживи, намети се не смањују, прошлост смо потрошили, а већ подуже трошимо последње мрвице неизвесне будућности. У таквој ситуацији, над становницима ове државе, из које бежи ко год је могао, а број се сваке године смањује за 36.000 колика је једна Ћуприја, већ више од пола деценије служамо кукњаву локалних трутова који би да и даље буду на буџетској сиси. Уз то се самопроглашавају "јавним регионалним сервисима". Па нам још казују да је тако у Немачкој, Аустрији, и другим развијеним земљама. Срамотно!
Надзорни одбор Радио-телевизије Крагујевац на чијем је челу Боривоје Радић, човек који је од почетка деведесетих променио три четири-пет партија, немилице дели лекције. Овога пута саопштењем које пртеноси у "Данасу", његов партијски друг из (пара)политичке НВО Шумадијска иницијатива.
Радио-телевизија Крагујевац и не мора бити приватизована, јер ко би нормалан купио медиј са стотину запослених, који је од оснивања опстајао само захваљујући парама из општинског буџета. Али, Надзорни одбор и директорка РТК, морају да схвате да Србија нема више пара да финансира "јавне сервисе" по општинама и градовима ове земље која сваким даном све више личи на економску пустињу. Нема пара ни за РТС, а камоли за РТК и сличне телевизије. Приче да ће грађанни живети у медијском мраку пролазе само као пароле. У време Интернета, бројних приватних радио и ТВ станица, смешни су "аргументи" пензионисаног етнолога који већ дуже време управља Радио-телевизијом која се лажно у својим програмима представља као "Јавни сервис Шумадије".
Бројке су неумољиве, Радио телевизија Крагујевац је од 2009. до 2012. укњижила губитак од 33.288.000 динара! Конкретно по годинама: 2009. године имала је 97 запослених и губитак на крају пословне године од 5.506.000 динара, упркос што је Град упумпао у ову рупу без дна , што кроз дирекрна давања, што кроз "теледириговани маркетинг" око 80 милиона динара! Наредне, 2010. број стално запослених је био 99, а губитак 10.879.000 динара. Године 2011. опет губитак од 8.926.000 динара, а број запослених нешто мање од 100, не рачунајући онај део хонорараца који се не појављује у завршном рачуну као ставка запослених већ се плаћања тих упосленика води кроз друге разделе. Коначно, 2012. уз сву халабуку и промоцију "шумадијскогх јавног сервиса" РТК бележи губитак од скоро 8 милиона динара, а у фирми има 96 стално запослених. Узгред, сваке године, Град Крагујевац убацује у овај "локални јавни сервис" око 80 милиона динара. Само ономе ко ништа не зна о политичким условљавањима, а таквих је ипак мало, не види да је "маркетинг" ове телевизије постављен по принципу да се локална јавна предузећа рекламирају код "локалној јавног сервиса". Радио Крагујевац, једна од најстаријих радио-станица у Србији, по слушаности је далеко испод радио-станица које су приватници отворили у само једној просторији. Упркос толиким парама из буџета, упркос рекламама које се олако добијају из јавно-комуналних предузећа, па чак се праве и рекламни блокови о томе шта предузећа чије директоре поставља градска врхушка раде на добробит грађана, материјални положај запослених у фирми није завидан. Питајте њих! Било је неколико реакција синдиката, упркос притиску директорке на упослене. Новинарка Ивана Ретас, имала је храбрости да јавности саопшти шта се дешава у тој кући, па је поднела и тужбу због мобинга, коју над њом спроводи директорка Јованка Маровић. Основни суд у Крагујевцу, пресудом 1П1-448/13 од 23. 05. 2013. утврдио је да "...Ивана Ретас из Крагујевца као запослени радник код туженог, новинар ЈП РТК из Крагујевца, претрпела и даље трпи злостављање на раду од стране директорке туженог Јованке Маровић из Крагујевца." Истом пресудом се, даље, забрањује мобинг директорке Јованке над новинарком Иваном Ретас, налаже се директорки да отклони "последице злостављања", да јој исплати разлику у плати насталу самовољним премештањем на радно место са најнижим коефицијентом, али и да јој тужена страна, дакле РТК, исплати 500.000 динара на име злостављања у раду у року од 15 дана од дана правоснажности под претњом принудног извршења".
Надзорни одбор РТК о овој пресуди, која утврђује мобинг над запосленом новинарком, није издао саопштење. Правилчно би било да пензинер Бора Радић поднесе оставку, ако већ неће директорка Јованка Маровић.
Код таквог стања ствари у РТК, не вреде закони, не вреде медијске стратегије, чак и када би Ликург написао закон о преосталим локалним радио-телевизијама, не би било помоћи. Ко је РТК бранио да успешно послује? Закон? Медијска стратегија? Наравно, не! Градска скупштина је давала паре, али и ову локалну телевизију претварала у добош њених локалних челника, сервис сваке партије на власти, што је за последицу имало да је профитабилније бити сервилан послушник свакој партијској шуши, а камоли главном локалном шефу, него осмислити програм, направити садржаје који ће се гледати, привући гледаоце, а самим тим и појачати интерес привреде да се оглашава на РТК. Али, какву рационалност може да има локална ТВ са 100 запослених! То ни Њујорк не би издржао, а камоли Крагујевац, у коме се као о двано прошлом времену сећају златних година "Заставе" и 228.000 аутомобила сишлих са трака у предвечерје распада СФРЈ и почетка братске кланице на просторима до јуче "збратимљених народа и народности". Ако је лидер највеће странке у Србији, Александар Вучић, рекао да држава нема и неће да попуњава рупе и спашава "Црвену звезду" и "Партизан" него нека иду на продају (па да држава заради а не да грађани плаћају деценијску пљачку фудбалских мешетара), ако је "Политика" као најстарија новинска кућа променила облик власништва, па чак и "Новости", најтиражнији лист, који је и у доба Тита пословао на тржишним принципима и помагао остала издања "Борбине" куће, ко би поверовао да грађани морају да финансирају РТК, у којој директорка има, изгледа, "најпречи пос' o" у виду мобинга над новинарком Иваном Ретас.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси