Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж тражи од Шведске истрагу о праћењу из САД
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 09. 2013.

Извор: Мондо

Асанж тражи од Шведске истрагу о праћењу из САД

Оснивач WikiLeaksa Џулијан Асанж затражио је од шведске полиције да истражи наводе о незаконитом америчком деловању у ЕУ против тог сајта, укључујући заплену његове личне имовине.

 

Како је пренела телевизија Раша тудеј, Асанж је у пријави на 48 страна поднесеној полицији предочио доказе о истрази коју је америчка војна обавештајна служба водила против WikiLeaksa и њега лично од 2009. године, као и о истрази коју је прошле године покренуо Федерални истражни биро (ФБИ).

"Тема ове пријаве обухвата два догађаја у која су умешане Шведска и Немачка, у оквиру јавности познатих активности ФБИ против сајта у Великој Британији, Данској и на Исланду од 2009. године до сада", наведено је у документу.

Асанж тврди да је био под присмотром америчке војне обавештајне службе у Берлину крајем децембра 2009, а као последица тога у САД је осуђен Бредли Менинг због одавања војних и дипломатских тајни WikiLeaksu.

Други инцидент је, према Асанжовим речима, везан за илегалну заплену његове торбе с три лаптопа с материјалом сајта, 27. септембра 2010. године.

Међу материјалом је било и "шокантних доказа о тешком ратном злочину - масакру више од 60 жена и деце који су починиле америчке војне снаге у Гаранију, у Авганистану", навео је Асанж.

Оснивач сајта на којем су обелодањене америчке поверљиве депеше рекао је и да је сазнао да је шведска тајна служба тражила информације о њему од аустралијске обавештајне агенције, која је доставила тражене податке.

"Уколико је је америчка војна обавештајна агенција незаконито надзирала мене у Немачкој, онда оно што је искоришћено на суђењу Бредлију Менингу такође може да буде незаконито, а коришћење доказа добијених на незаконит начин могло би да се одрази на Манингов случај пред Апелационим војним судом", оценио је Асанж.

Аустралијски активиста, наводно, намерава да поднесе сличне жалбе властима у Немачкој и Аустралији.

Асанж од јуна 2012. године није напустио амбасаду Еквадора у Лондону, где је затражио азил јер страхује да ће бити ухапшен и изручен Шведској, где је оптужен за сексуалне нападе.

Он је уверен да би га Шведска потом изручила САД, где би могао бити осуђен на смртну казну због обелодањивања тајних докумената америчке владе.

Асанж је 25. јула саопштио да ће се кандидовати на изборима за аустралијски сенат и основао је партију WikiLeaks.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси