Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ружићу, остави медије на миру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2013.

Аутор: Н. Анђелковић Извор: Информер

Ружићу, остави медије на миру

Недопустиво је да политичари новинарима прете тужбама само зато што објављују чињенице. Говорити за медије да су „талог“ део је кафанске културе, истичу представници УНС, НУНС и НДНВ.

 

Нови министар без портфеља Бранко Ружић врши притисак на медије тиме што вређа новинаре и прети им тужбама због објављених чињеница, упозоравају представници новинарских удружења!

Информерови саговорници сматрају да је недопустиво то што Ружић медије назива „талогом“ и најављује да ће „правду“ тражити на суду и то само зато што је Информер писао да је он, као потпредседник ФК Партизан, под истрагом због сумњивих фудбалских трансфера.

Тужите ви њега!

Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије Петар Јеремић каже да је право медија да постављају питања и истражују догађаје од интереса за јавност, „а то свакако јесте питање да ли се води истрага против министра у Влади“.

- То право подразумева пуну одговорност у складу са Законом о јавном информисању и Кодексом новинара Србије. Као што новинари имају повећану одговорност, тако и политичари имају умањено право на приватност, и дужни су да пруже одговоре на питања о којима јавност има и оправдан интерес да буде обавештена. Уколико то не учине, а прете тужбама, онда то јесте притисак на медије - тврди Јеремић и додаје да „свако ко се осећа оштећено може да тражи сатисфакцију пред судом и Саветом за штампу“.

Председник Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић оцењује да би за случај „Ружић“ добро решење била контратужба.

- Можда би било добро да и ви поднесете тужбу против њега због свега што је изјавио - предлаже Грухоњић у изјави за Информер.

Кафански речник

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић истиче да је оваква комуникација последица речника који се одомаћио у последње у време у међусобним односима појединих медија и неких политичара.

- Потпуно је неприхватљиво и за сваку осуду када било ко, а нарочито политичар ранга Бранка Ружића, сада и министра, без обзира на повод, прети медијима и користи изразе попут „медијски талог“ - истиче Обрадовић, уз опаску да су немали допринос оваквој атмосфери дали и они медији чији уредници за политичаре користе изразе као „стока безрепа“, а за друге медије „смрдљиве новине“.

Први човек НУНС додаје да је „култура јавног дијалога потпуно потонула у међусобне увреде, кафански речник и уличарске манире“.

- У таквој ситуацији не можете тражити од политичара да вас поштују ако ви сами немате границе у опхођењу не само с политичарима већ, уопште, с јавним личностима - закључује Обрадовић.

Бранко Ружић, на другој страни, јуче није желео да нам одговори на питање зашто нас вређа, као и зашто планира да нас тужи.

Подсетимо, у викенд-издању Информер је пренео проверена и поуздана сазнања да инспектори МУП у оквиру акције „Бумеранг“ истражују сумњиве трансфере фудбалера црно-белих Ивана Иванова и Лазара и Филипа Марковића, у које је и Ружић, као потпредседник клуба, посредно био укључен.

Да се ја питам

Чедомир Чупић, професор ФПН

Није добро да политичар назива било који медиј „талогом“, посебно због тога што то није тачно и није ни пристојно. Такав суд може да износи грађанин који је љут, али не и неко на високој функцији. Нико их не тера да се баве политиком.

Мој угао

Никола Николић, адвокат

Пошто у тексту постоји Ружићева изјава, то значи да сте све урадили потпуно професионално. Његова тужба може да буде само депласирана јер је ваш посао да објављујете чињенице које добијате од извора, а његово је да их демантује или потврди.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси