Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Код Велике Хоче поново постављена спомен плоча несталим новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 09. 2013.

Извор: Бета, Блиц

Код Велике Хоче поново постављена спомен плоча несталим новинарима

Представници Удружења новинара Србије (УНС) и Друштва новинара Косова и Метохије поставили су данас нову спомен плочу на месту на коме су 1998. године код Велике Хоче у Метохији нестали новинари Радио Приштине, Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Спомен плочу овим новинарима, која је на истом месту била постављена прошле године, уништили су раније непознати вандали.

Секретар УНС Нино Брајовић рекао је да се варају сви они који мисле да ће рушењем табли да отклоне нечисту савест и своју одговорност због тога што ови новинари више нису са својим породицама.

- Ми наравно нећемо одустати од наших захтева да и после 15 година пронађемо где су Ранко Перенић и Ђуро Славуј и сигурни смо и поручујемо свима онима чија савест није чиста и који су дужни да дају одговор где су наше колеге, да време неће бацити заборав на све наше колеге који су нестали и који су убијени на Косову - рекао је Брајовић.

Он је истакао да новинари, поред Славуја и Перенића, траже и одговор где су нестале колеге Љубо Кнежевић и Маријан Мелонаши, као и да се пронађу убице колега Александра Симовића и Момира Стокуће, који су убијени након доласка међународних мировних снага на Косово.

Брајовић је рекао да нема цивилизованог живота и цивилизованог и европског друштва тамо где се некажњено отимају и убијају новинари. Он је позвао све колеге без обзира којем удружењу припадају и које су националне припадности да дигну свој глас и да помогну да се расветле све околности нестанка и убистава новинара.

Новинар Живојин Ракочевић је казао да новинари УНС и ДНКиМ траже од премијера Србије Ивице Дачића и премјера Косова Хашима Тачија да у оквиру разговора у Бриселу приоритетно почну да се баве и питањем несталих колега новинара, као и питањем свих других несталих лица.

На спомен плочи на српском и албанском језику пише: "Овде су 21. августа, 1998. нестали новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Тражимо их. УНС".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси