Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нова сазнања о смрти новинара Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 08. 2013.

Аутор: Јасмина Пантић Извор: Данас

Нова сазнања о смрти новинара Пантића

После седам месеци рада може се рећи да имамо велику количину података посебно о случајевима убиства Славка Ћурувије и Милана Пантића, и можда су највећи помаци учињени управо у испитивању Пантићевог убиства, каже за Данас главни уредник РТВ Б92 Веран Матић, који је на челу Комисије за истину о нерасветљеним убиствима новинара.

Подсетимо, вицепремијер Александар Вучић најавио је у среду након седнице Бироа за координацију служби безбедности конкретне резултате у истрагама "најмањеједног, а можда и два" неразјашњена убиства новинара.

- Као председник Комисије тражио сам да присуствујем седници Бироа за координацију рада обавештајних служби, како бих пренео своје закључке о досадашњем раду Комисије и истражних тимова. После седам месеци рада Комисије може се рећи да имамо велику количину података, посебно о случајевима убиства Славка Ћурувије и Милана Пантића.

Шта је следећи корак?

- Оно што следи су додатне провере, али и повезивање чињеница до којих се дошло са кредибилним оптужницама. Због тога је било важно да се после овог основног посла који је обављен, анимирају сви из безбедносних служби да дају свој максимум у подршци истражним тимовима и тужилаштвима. Убрзо ћемо имати и  састанак целе Комисије, односно вођа тимова са пуним саставом Бироа за координацију служби безбедности, како бисмо направили нови искорак.

У ком случају се највише напредовало?

- Можда су највећи помаци учињени у прикупљању нових чињеница везаних за убиство Милана Пантића.

Можете ли рећи нешто конкретније о томе?

- Јако је пуно података који воде ка случајевима приватизација великих компанија из тог региона. И поново се сви шокирамо масовношћу злоупотреба у приватизацији и то у тим првим данима успостављања система за пљачку. Колега Пантић је заиста имао веома професионалан однос, веома храбро је истраживао и писао о свему што се наслућивало да ће се догодити. И због свега што смо могли да видимо, било би јако важно да случајеви приватизација никада не застаре.

Значи, да се пронађе снага и да се испитају сви случајеви који су сумњиви, а не само те 24 приватизације о којима се сада воде истраге. Једноставно, та неправда која је почињена стално ће блокирати озбиљније реформе у свим областима. Можда због тога треба донети и неке нове законе који ће то омогућити.

Склапање оптужница

- Разоткривање убиства Милана Пантића није важно само за нашу новинарску професију већ и за успостављање владавине права и стављање принципа правде на највиши могући ниво политичке и друштвене комуникације у Србији. Нама из Комисије је изузетно стало да се направи нови искорак и у истрагама и у склапању оптужница, истиче Веран Матић.

Раније спекулације

Дописник Вечерњих новости из Јагодине Милан Пантић убијен је 11. јуна 2001. "ударцима тупим предметом у главу", у улазу зграде у којој је живео са породицом, док се рано ујутро враћао из продавнице. Протеклих година, према незваничној верзији, овај случај је био "полицијски решен", али није било довољно доказа за подизање оптужнице.

Ипак, евентуални налогодавац и извршилац нису идентификовани у јавности. Дневник Блиц објавио је пре две године делове наводног извештаја Управе криминалистичке полиције из 2004, премакоме је у овој истрази испитано чак 1.500  особа, а неке од њих и на полиграфу.

Правац истраге ишао је до бившег директора Јагодинске пиваре из редова ЈУЛ-а Јована Стојановића, затим извесног Мије Жижића и Милована Жижића, у време убиства припадника Савезног МУП-а и телохранитеља тадашњег премијера СРЈ. Према том тексту, две особе распитивале су се у околини Јагодине о Пантићу два дана пре убиства, и том приликом користиле возило са регистарским ознакама које је Царина уступила Савезној влади.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси