Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Претплата мора пасти на суду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 08. 2013.

Аутор: В. Ц. Спасојевић Извор: Вечерње новости

Претплата мора пасти на суду

Прелазак РТС на буџетско финансирање неће ослободити грађане дуговања која су направили до укидања претплате. У пракси, мале су шансе да ће их неко због тог дуга гонити. Годишњи износ претплате је 6.000 динара, а трошкови адвоката, судског поступка и извршитеља су далеко већи, па би корист од добијених спорова била мања од наплаћеног дуга. Осим тога, рок застарелости је годину дана.

 

Како нам је потврђено у Влади Србије, РТС нема ни правних могућности да добије спор. Јер да би неко државно или комунално предузеће наплатило потраживања, оно је до сада подносило суду предлог за извршење на основу такозване веродостојне исправе. РТС не може имати веродостојну исправу јер наплаћује новац преко трећег лица - Електродистрибуције. А ЕПС пак не може да тужи, зато што не производи ТВ програм.

Тако су лане и одбачене тужбе Јавног сервиса против 311 Чачана. У Комори извршитеља кажу да би све наплате преко веродостојних исправа сада требало да буду пребачене на приватне извршитеље.

- Према нашим сазнањима, нема ниједног предмета наплате потраживања који је РТС дао некој извршитељској канцеларији, а таквих извршења нема ни преко суда - каже Миодраг Грујовић, председник ИО Коморе.

Колико тачно грађани дугују РТС нико не зна осим Управног одбора те куће, који о овоме није вољан да прича. Како је недавно признао генерални директор ове куће Александар Тијанић, месечно се шаље 300.000 до 400.000 опомена.

Према неким проценама, чак три четвртине грађана не плаћа претплату, и физички би било неизводљиво против свих потезати принудну наплату. То, ипак, не значи да РТС треба да седи скрштених руку. У Влади кажу да ће правници РТС тражити механизам како да намире дуговања:

- И њима је јасно да не могу да узму паре од оних који једва плаћају и струју, али су свесни и да није коректно према редовним платишама да дужницима све опросте.

У ресорном Министарству културе и информисања сматрају да је питање наплате или одустајања од дугова за претплату „правно питање и ствар РТС“.

- Ми апелујемо на грађане да плаћају претплату док се не укине и да измире дуговања и тако помогну јавним сервисима да испуне законску и уставну обавезу када је реч о јавном интересу у информисању - каже Драган Коларевић, помоћник министра задужен за информисање.

Он се нада и да нећемо чекати две године да се нађе ефикасан систем, прихватљив за грађане, који ће гарантовати финансијску стабилност, али и програмску независност РТС. Јавни сервиси биће на државној каси до краја 2015.

Трећина неплатиша

Највећи проценат наплаћене ТВ претплате кретао се између 62 и 64 одсто. Ово је трајало до почетка економске кризе, а од 2009. постотак константно опада. Србија, међутим, није изузетак. У Италији чак 40 одсто људи не плаћа национални сервис, а у Пољској 65.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси