Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преживљавамо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 08. 2013.

Аутор: Ј. Милојевић Извор: Вечерње новости

Преживљавамо

Вест да Радио-телевизија Војводине од 1. септембра 2013. године прекида емитовање редовног програма, на срећу - је нетачна. Главни разлог за такве спекулације лежи у чињеници да је наплата ТВ претплата драстично умањена током лета и да је РТВ у најтежој финансијској ситуацији од њеног настанка, 1. јануара 1992. године.

 

- Прилива прихода од ТВ претплате готово да више нема - говори за „Вечерње новости“ Слободан Арежина, директор и главни и одговорни уредник РТВ Војводине.

- Смањен је број наплата и због годишњих одмора и због новоформираног предузећа које врши наплату струје. То је главни разлог наше финансијске кризе.

На које се све начине финансира РТВ?

- Најважнија је претплата. Од тога живимо. Добијамо нека средства и од маркетинга и других услуга које, као телевизија вршимо, али то је минорно у односу на претплату. Упркос свему, гледаност је повећана, па самим тим имамо и више оглашивача, али рекламе не могу много да допринесу, јер је на тржишту смањена цена секунде. Повећање прихода од маркетинга нама значи, али није довољно.

Каква решења нуди Влада Републике Србије и јесу ли исти услови за РТВ и РТС?

- Процес доношења новог закона о информисању је у току. Очекујемо да будемо једнако третирани као РТС, да будемо равноправни и да када закон ступи на снагу почне финансирање из буџета. Питање је и какав је став новог министра културе и информисања.

Да ли сте успели да обезбедите квалитетан програм, као и до сада, јер криза није од јуче?

- Биће и изненађења и новитета. Нова сезона серије „Државни посао“ је спремна.

Имамо добре подухвате у документарном и забавном сегменту, али планирање програма за наредних шест месеци или годину дана у овим условима преживљавања је немогуће.

Гледаност расте

Какви су подаци о гледаности РТВ?

- У првих шест месеци ове године, у односу на 2012, гледаност је повећана за 25 одсто. Повећање је забележено у свим програмских сегментима, информативном, спортском, забавном, документарном... Дакле, постигли смо успех у свим врстама програма - открива директор и главни и одговорни уредник Слободан Арежина.

Ентузијазам производи програм

Упркос кризи јесења програмска шема је спремна.

- Радимо - потврђује Арежина.

- Запослени у РТВ крајњим напорима и самим ентузијазмом производе програм. Нема плате од јуна, сада већ нема ни папира на телевизији, нема горива... Колико ће тај ентузијазам издржати, видећемо!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси