Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одштета СОС каналу све већа због камате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 08. 2013.

Аутор: Б. Билбија Извор: Политика

Одштета СОС каналу све већа због камате

Привредни суд у Београду после скоро шест година донео је пресуду којом се Републичка агенција за електронске комуникације (Рател) и Републичка радиодифузна агенција (РРА) обавезују да, на име учињене штете због додељивања неисправне фреквенције, СОС каналу солидарно исплате више од 650 милиона динара. Међутим, како открива директор СОС канала Драгиша Ковачевић, већ сада је ова сума знатно већа.

– Тренутно, износи више од 900 милиона динара и свакодневно се повећава, јер у тај износ нису урачунате камате које теку још од 2010. године. Ово је првостепена пресуда, на коју могу да се жале све три стране, а суд је усвојио све што смо тражили, изузев да нам додели нову фреквенцију, јер за то није надлежан. Да ли ће Апелациони суд потврдити износ који је пресудио Привредни суд, или ће тај износ бити већи или мањи, потпуно је небитно – објашњава Ковачевић.

Директор СОС канала подсећа да је фреквенција неисправна и да овај канал није ни могао да се додељује емитерима, што су потврдили судски вештак, сви кабловски оператери, стручне службе РТС-а и контролни центар Ратела, који су својим мерењима установили да је канал са сметњама у тону и слици.

Ковачевић сматра да ће, ако РРА пристане да солидарно прихвати кривицу, бити угрожен опстанак ове агенције, јер они у односу на Рател немају тако велике приходе.

– Морам да будем искрен и да кажем да је РРА у више наврата тражио од Ратела да реши проблем СОС канала. РРА је неколико пута предлагао договор, али су у Рателу те предлоге увек одбијали. Овде се ради о значајним средствима, која ће, уместо у буџет, бити уплаћена СОС каналу. Држава нема везе са овим случајем, ово је груб пропуст и грешка људи који су се годинама скривали иза чињенице да су независно регулаторно тело. Они су то буквално схватили и мислили да никоме не треба да полажу рачуне за свој рад. Рател је одбио и да спроведе у дело решење повереника за информације од јавног значаја да СОС каналу достави тражену документацију – наводи директор СОС канала.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси