Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мучна слика истине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 05. 2009.

Извор: Вечерње новости

Мучна слика истине


У ДОМУ омладине до 30. маја биће изложене најбоље фотографије са конкурса Wоrld press photo 2009. Јединствена путујућа изложба приказује радове победника годишњег такмичења у новинској фотографији, које се одржава широм света. Изложба без грешке ствара грч у стомаку: ратови, земљотреси, урагани, лешеви, људска лица без наде, у крајњем болу.

Сцене смрти, несреће и дубоке егзистенцијалне зебње које се упорно селе са краја на крај планете, истовремено су и ударне вести које лове сви светски фоторепортери. Прва награда у категорији "General news singles" припала је бразилском фоторепортеру Луису Васконселосу за фотографију на којој се жена са дететом у наручју одупире полицијском кордону, током акције расељавања бесправно подигнутог насеља у околини Манауса у Бразилу.

Васконселос већ 35 година ради за бразилске новине "А Цритица", током богате каријере прешао је Бразил уздуж и попреко, а за "Новости" у кратком интервјуу поводом београдске поставке каже:

- Награђену фотографију снимио сам у марту прошле године. Сећам се да сам у том моменту само знао да имам солидан снимак који може да буде објављен у било којим новинама у мојој земљи. Нисам веровао да ћу са њом толико далеко догурати. При том мислим на награде које је побрала широм моје земље и у свету.

Коју врсту новинске фотографије негујете?

- Волим фотографије које приказују акцију - конфликтне ситуације или спортске сцене, јер сматрам да у тим моментима успевам да направим најбољи снимак. Имам доста искуства на том пољу.

Колико је важна новинска фотографија данас?

- Фотографија целом друштву показује истину, стварно стање ствари. Присуство медија даје људима осећај сигурности. То показује колика је данас моћ новина, магазина и телевизије.

Како се носите са опасношћу коју доноси ваша професија?

- Опасност постоји. Фоторепортери су често на мети насиља и природних катастрофа. Али не можемо да мислимо на то током дневне рутине. Морамо да фотографишемо, због новинарске одговорности.

Да ли се некад плашите?

- Често, али новинарска одговорност превазилази страх. Одговорност приказивања стварности далеко је важнија.

Шта мислите о будућности новина?

- Пре десет година учествовао сам на предавању на којем је речено да за десет година новине неће преживети еволуцију медија. Ипак, мислим да ће се оне сасвим добро прилагодити свим променама. Надам се да ће новине потрајати још много година, као што траје и фотографија.

Познајете ли српске колеге и њихове радове?

- Не. У Бразилу, нажалост, не виђамо много ствари из источне Европе, али волео бих да их упознам.

Антрфиле : КРОЗ СВЕТ

World press photo је независна, непрофитна организација са седиштем у Амстердаму, где је и основана 1955. године. Ове године такмичење је привукло 5.508 фотографа из 124 земље, 96.268 фотографија уврштено је у такмичарску процедуру, а изложба ће бити приказана у око сто изложбених простора широм света. После Београда изложба путује у Сарајево. На овој јавној презентацији новинске фотографије изложене су победничка фотографија и друге награђене фотографије из сваке од десет такмичарских категорија.

Б. Ђорђевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси