Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС: Недопустива цензура према Гардијану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 08. 2013.

Извор: Танјуг, РТВ

ОЕБС: Недопустива цензура према Гардијану

Поступци британских власти према листу "Гардијан" представљају облик неприхватљиве цензуре и убудуће треба пажљиво да размотре поступке које предузимају како би подржали право медија да извештавају, упозорила је данас у отвореном писму британском премијеру Дејвиду Камерону представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић.

"Коришћење антитерористичких закона, претње покретањем судских поступка и приморавање новинара да униште податке имају застрашујући ефекат на медије у Британији и шире и представљају облик неприхватљиве цензуре", упозорила је она.

"Тешко је да се разуме да би јавни службеници, делујући према политичким инструкцијама, у 21. веку претили уреднику великог британског листа", наводи Мијатовић.

Представница ОЕБС-а као посебно забрињавајуће истиче задржавање и испитивање животног партнера новинара "Гардијана" Дејвида Миранде и заплену његове електронске опреме на основу закона о тероризму на аеродрому Хитроу, о чему је, како подсећа, писала британским властима 19. августа.

"Не оспоравам ни на који начин право влада да се боре против тероризма и штите своја друштва, али закони не би требало да буду злоупотребљавани на начин који би спречавао рад новинара и гушио слободу медија и слободу изражавања", наводи Мијатовић.

Према њој, охрабрујуће је то што су цивилно друштво и новинарска заједница моментално реаговали на, како је оценила, нападе на слободу медија.

"Позивам власти да пажљиво размотре будуће кораке како би подржали право медија да извештавају", наводи представница ОЕБС-а.

Премијеру Камерону су прошле седмице отворено писмо послали уредници неколико листова са севера Европе.

"Притварање и кривична истрага против партнера новинара 'Гардијана' прети да угрози слободу медија широм света", упозорили су уредници данског листа "Политикена", шведског "Дагенс Нихетер", норвешког "Афтенпостен" и финског "Хелсингин Санобат".

Они су указали да "догађања у Британији подстичу дубоку забринутост".

Уредници су позвали британског премијера да "поново своју владу стави међу водеће браниоце слободе штампе".

И европски комесар за правосуђе Вивијен Рединг изразила је забринутост за слободу медија, после случаја притварања партнера новинара "Гардијана" и испитивања на лондонском аеродрому.

Рединг је рекла да у потпуности дели забринутост генералног секретара Савета Европе Тјорбјорна Јагланда, који је упутио писмо британској влади у име СЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси