Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштита статуса новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2009.

Извор: НИН

Заштита статуса новинара


Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије


Љиљана Смајловић, некадашња главна и одговорна уредница „Политике" и новинарка НИН-а, изабрана је за председницу Удружења новинара Србије. На Изборној скупштини УНС-а у Врњачкој Бањи за Љиљану Смајловић гласало је 195 од укупно 255 чланова са правом гласа, док је њен противкандидат Ђуро Билбија добио 52 гласа.

Скупштину је обележио и протест Удружења ветерана и Друштва новинара Војводине који су навели да није испоштована изборна процедура, те да кандидати нису представили свој програм.

- Дневним редом није било предвиђено представљање програма кандидата. Нико то није ни предложио. Уосталом, за разлику од мене, противкандидат Ђуро Билбија поделио је чланству свој промотивни материјал пре почетка седнице. Нисам учествовала у припреми рада Изборне скупштине, али ми се резултат гласања чини убедљивим аргументом у прилог регуларности поступка - каже Љиљана Смајловић.

Шта ће бити ваш главни задатак?

- Главни проблем медија у Србији је то што пословни модел који користимо доживљава крах и на богатом Западу, одакле смо га преузели. Наши политичари и економски стручњаци још се нису опоравили од шока што Запад национализује банке које ми тек што смо распродали странцима. Зато морамо да их натерамо да примете како стране владе помажу својим медијима. Ако Американци размишљају о томе да новине треба прогласити за јавна добра и изузети их од обавезе да власницима стварају профит, што је радикалан заокрет у односу на тамо владајуће догме, онда ваљда можемо и ми да трагамо за новим економским и социјалним мерама у индустрији без које нема демократије. Хоћу рећи да ће УНС у наредном периоду морати, пре свега, да се бави положајем медијске индустрије у условима економске кризе, и заштитом статуса, плата и радних места новинара.

П. Ђ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси