Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неправилности о раду у "пакету"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 04. 2009.

Извор: Данас

Неправилности о раду у "пакету"


Нови Пазар - Градска скупштина у Новом Пазару данас ће разматрати извештаје о прошлогодишњем раду својих одељења, јавних предузећа и установа. Извештајни период има два „полувремена“.

Једно је од почетка године до 7. јула када је дошло до смене власти, а други део је од 7. јула до краја године. Одборници ће највише времена морати да издвоје да прочитају извештај о раду ЈПИ „Нови Пазар“ (Регионална телевизија и Радио Нови Пазар), јер је саставни део извештаја документација коју је приложила Комисија за испитивање рада бивше директорке Зухре Мумџић.

Петочлану комисију је формирао садашњи директор, након што је донео решење о суспензији своје претходнице. Комисија констатује да је бивша директорка проузроковала опомену Регионалној телевизији пред одузимање дозволе за емитовање програма зато што је фаворизујући Бошњачку листу за европски Санџак - др Сулејман Угљанин, прекршила одредбе Опште обавезујућег упутства радио и телевизијским станицама и Кодекса понашања емитера.

Овај закључак је поткрепљен извештајем РРА у којем се констатује фаворизовање Угљанинове политичке опције. „На предизборни програм је утрошено 29 сати, 43 минута и 19 секунди, више него на било којој другој телевизији. Само у једном дану 8.05. Бошњачка листа имала је 6 сати, 45 минута и 15 секунди предизборног програма. На овој телевизији је емитовано о Бошњачкој листи десет пута више садржаја него о свим осталим листама заједно“ - наводи се, између осталог, у извештају РРА.

Не издајући налог за наплату услуга рекламирања политичких странака за време локалних, покрајинских и републичких избора прошле године, у периоду од 20.4 до 9.5. директорка Мумџић је „проузроковала штету у износу од најмање 24.374.184 динара и на тај начин угрозила редовно измиривање финансијских обавеза предузећа“.

Као доказ достављени су програмски синопсиси, ДВД дискови са снимљеним програмом, Извештај о надзору над радом емитера, видео материјал Службе за надзор и анализу РРА. Од 27. априла до 8. маја Регионална телевизија је емитовала 724 блока са 2.869 реклама политичког маркетинга. Бивша директорка није дала налог за наплату шест реклама и на тај начин оштетила фирму за 36.000 динара. На основу копије платних спискова који се, такође, налазе у скупштинском материјалу, Комисија је утврдила да је директорка Мумџића себи од октобра 2007. до јуна 2008. године у континуитету обрачунавала и исплаћивала по 40 сати прековременог рада месечно за шта не постоји законски основ.

Укупно исплаћена новчана маса по овом основу износи 111.094,92 динара. Регионална телевизија је оштећена за 51.300 динара. Толико је, на основу правоснажног и извршног решења Општинског суда у овом граду, коштало незаконито давање отказа новинару Едибу Хонићу. За најмање милион динара ова медијска кућа је оштећена на основу Уговора о делу. Комисија је утврдила да лица са којима су склапани уговори „нису обављала послове за ЈПИ „Нови Пазар“, већ су била задужена за чување џамија.

С. Новосел

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси