Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Породице страдалих у РТС-у траже правду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2009.

Извор: Политика

Породице страдалих у РТС-у траже правду


Утврђивање одговорности за погибију 16 радника Радио-телевизије Србије у бомбардовању пре тачно десет година не сме да се заврши пресудом Драгољубу Милановићу, бившем директору националне телевизије, истакли су учесници јучерашњег округлог стола „Бомбардовање РТС-а десет година касније”, у организацији Независног удружења новинара Србије.

Породице страдалих радника истичу да имају доказе да су и други челници РТС-а, као и државни и војни врх знали да ће зграда бити бомбардована, што значи да су радници РТС-а свесно жртвовани.

– Суд је одбио да процесуира низ доказа који су водили ка државном и војном врху. Поново тражимо да Тужилаштво за ратне злочине испуни обећање из 2006. године и размотри нове доказе и евентуално поново покрене судски поступак. Убиство 16 техничара РТС-а је злочин за који су одговорне две стране, НАТО и Милошевић и његови генерали – рекла је Жанка Стојановић, мајка једног од настрадалих радника РТС-а.

Раде Радовановић, који је у време бомбардовања РТС-а био дописник радија „Слободна Европа”, поновио је на јучерашњем скупу да га је истог дана када је бомбардован РТС позвао Александар Вучић, тадашњи министар за информисање, и рекао му да он није знао да ће зграда бити бомбардована, али да су то знали директор Телевизије Драгољуб Милановић, Јован Ристић, његов заменик, Милорад Комраков, уредник информативног програма, Душан Војводић, заменик уредника информативног програма, и Душан Јаковљевић, секретар РТС-а.

У изјави за наш лист, Вучић каже да је више пута разговарао са Радовановићем, али се таквих ствари не сећа.

– Да знам да су они знали и да су на такав начин жртвовали живот људи, између осталих и моје мајке која је те ноћи била дежурна заједно са другим новинарима, сигурно да бих нешто и сам предузео против њих. Било је много сумњи, али не и поузданих доказа. На крају крајева, нико не гони НАТО и оне који су убили људе, а што је несумњиво. Ако људи знају, ако постоје докази да је било ко знао и није спречио нешто слично, тај не да мора да одговара, него је то злочин без преседана. Али ја то још нисам чуо – изјавио је Вучић.

Надежда Гаће, председница Независног удружења новинара Србије, истакла је да држава мора да да јасне одговоре како је могуће да једино део Абердареве улице не буде исељен и како то да се у згради није нашао нико од новинара који су неколико дана пре бомбардовања „поносно шетали око зграде РТС-а и пркосили претњама НАТО-а”.

Иако су се на списку званица налазила имена представника готово свих политичких странака, многих министара и политичких званичника, позиву се, од представника Владе Србије, одазвао једино Небојша Брадић, министар културе.

– Одговорни су и они који су донели одлуку о бомбардовању и легитимисали зграду РТС-а као војни циљ, али и они који нису заштитили раднике. Нисмо могли да бирамо шта ће бити, а шта не војни циљ, нисмо могли да сачувамо зграде и опрему, али смо могли да сачувамо људе – изјавио је Брадић.

НУНС је најавио да ће транскрипте, аудио и видео записе са округлог стола, доставити, између осталог, и Републичком јавном тужилаштву. Пре него што ти материјали стигну до њих и буду проучени, Томо Зорић, портпарол тужилаштва, није желео да даје никакве изјаве.

Ј. Беоковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси