Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Међувладина Заједница демократија: Ослободите Андреја Гњота
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 10. 2024.

Аутор: Уна Сабљаковић Извор: Н1

Међувладина Заједница демократија: Ослободите Андреја Гњота

Десет држава Управног савета међувладине Заједнице демократија, затражиле су данас ослобађање Андреја Гњота који у кућном притвору у Београду чека коначну одлуку Србије о изручењу Белорусији. Одлука би требало да буде донесена најкасније 31. октобра јер се тада навршава годину дана од када је тај белоруски активиста и новинар у притвору, где по закону, не може да буде дуже од 365 дана.

„Изражавамо дубоку забринутост због захтева за изручење белоруског филмског редитеља и активисте Андреја Гњота. Екстрадиција активиста аутократском режиму у Минску, који крши међународно право, укључујуц́и и људска права, подрива демократске принципе садржане у Варшавској декларацији, неспојива је са поштовањем међународног поретка, заснованог на правилима “, пише у писму Управног савета Заједнице демократија.

У писму, коју потписују Естонија, Финска, Литванија, Норвешка, Пољска, Молдавија, Румунија, Шведска, Велика Британија и САД наводи се да тих десет држава захтевом за ослобођење Андреја Гњота желе да поново пруже подршку свима „који осветљавају пут ка демократској и слободној Белорусији“.

У изјави за Н1 Андреј Гњот подсећа да ће 31. октобра навршава годину дана од када је у притвору у Србији.

„У притвору не могу да будем дуже од једне године. Али не знам шта ће се десити 31. октобра, када буде тачно годину дана да сам у притвору у Србији. Моји адвокати немају тачну процену шта би могло да се деси“, рекао је Гњот за Н1.

Додао је да сада има право да ван стана буде само један сат.

„Виши суд је 5. септембра донео одлуку да ми продужи притвор и при томе је искористио највиши степен забране – имам право да само један сат дневно будем ван стана. Уложио сам жалбу на то, али до сада нисам добио никакав одговор. Остајем у кућном притвору без лекарске помоћи и без средства за живот. Али настављам да се борим“, рекао је Гњот за Н1. 

Против Андреја Гњота у Минску је подигнута оптужница због утаје пореза. Крајем октобра 2023. гпдине, ухапшен на београдском аеродрому, по потерници Интерпола коју је расписала Белорусија, која је у међувремену укинута.

У Централном затвору у Беопграду провео је седам месеци, а у јуну ове године пребачен је у кућни притвор.

Гњот тврди да је процес који се против њега води у Белорусији монтирани да је реч о политичком прогону због његовог активизма против белоруског режима.

У интервјуу који је раније дао за Н1, Гњот је рекао да уколико буде враћен врате у Белорусију, очекујем 20 до 25 година затвора и да страхује да би могао да буде осуђен и на смртну казну.

Уколико заврши у затвору у Белорусији, Гњот ће бити један од 1.400 политичких затвореника у земљи у којој је Александар Лукашенко на власти од 1994. године, а чију победу на председничким изборима 2020. године ЕУ није признала.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси