Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Државни секретар Гарић: Приоритет унапређење квалитета у избору медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 10. 2024.

Аутор: Фонет Извор: Данас

Државни секретар Гарић: Приоритет унапређење квалитета у избору медијских пројеката

Државни секретар Министарства информисања и телекомуникација Милош Гарић данас је, на скупу о новим медијским законима и суфинансирању медијских пројеката, изјавио да је јако важно да се унапреди квалитет комисија које учествују у избору пројеката и да се подигне ниво средстава, који ће већ наредне године бити на располагању медијима.

Гарић је на скупу у организацији Центра за медијску културу и образовање, којем су присуствовали представници локалних медија из Шумадијског управног округа, рекао да су на локалном нивоу скоро све градске и општинске управе испуниле своју законску обавезу и расписале конкурсе.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић је оценио да је у Србији питање расподеле медијских средстава увек актуелно и често апсурдно и да „по том питању имамо добре законе и лошу праксу”.

Брајовић је истакао да је прошле године за медијске пројекте обезбеђено 1,5 милијарди динара, а да су у ту сврху, закључно са данашњим даном, издвојена 833 милиона динара и да ће до краја године тешко бити достигнут прошлогодишњи ниво.

Друга лоша вест је што се по први пут ове године, после 10 година од почетка суфинансирања медија, та средства умањују, рекао је Брајовић и навео читав низ општина и градова који су вишеструко умањили износе средстава за суфинансирање медија.

Говорећи о расподели медијских средстава у Крагујевцу, Бојана Влајовић Савић из Удружења Рес публика је истакла да је расподела крајње нелогична и неправедна.

Она је рекла да гро средстава одлази на финансирање Радио-телевизије Крагујевац (РТК).

Рес публика инсистирала је да се повећају средства за суфинансирање медијских пројеката, што је ове године и прихваћено, али у исто време је, не знамо због чега, град повећао износ средстава за РТК, а том меидју је у 2024. години до данашњег дана уплаћено 66,6 милиона динара, истакла је Влајовић Савић.

Она је подсетила да је РТК приватизована, а потом је приватизација поништена и сада је једина телевизија у власништву града.

Иако је одавно поново требало да буде приватизована, на њу се и даље троше паре грађана Крагујевца и да, поред оних 66,6 милиона динара, она још добија новац за праћење скупштинских седница и производњу емисија.

Влајовић Савић је додала да је Крагујевац ове године за медијске пројекте издвојио 12 милиона динара, односно вишеструко мање него што је добила РТК.

Рецимо, најстарији крагујевачки приватни радио добија на пројекте 200-300.000 и када то упоредите са износом који добија РТК онда вам је потпуно јасно о каквој се неправедној расподели средстава ради, рекла је Влајовић Савић и нагласила да се Рес публика не залаже за укидање РТК, већ да се њен рад стави у одговарајући законски оквир.

Директорка и власница Радија 034 у Крагујевцу Маја Антонијевић изразила је незадовољство начином расподеле средстава и навела читав низ примера који говоре о различитим начинима лобирања за добијање новца.

Навешћу само свој случај са једног од конкурса. Наиме, ја сам радила пројекат за мој радио и за још један радио из другог града који води моја пријатељица. Пројекти су се тицали вршњачког насиља и били су потпуно идентични – и по теми и по средствима. Комисија је њен буџет оценила оценом 9, а мој 7, рекла је Антонијевић.

Она је додала да није никаква тајна и да се зна, чак и цена, гласа члана комисије за одређени пројекат и да она тренутно износи 60.000 динара.

Такође је навела да је у медијским круговима познат и човек под надимком Пуковник који лобира, мешетари и утиче на избор пројеката којима се додељују средства.

Шефица Одсека за пројектно суфинансирање и развој медијског плурализма Министарства информисања и телекомуникација Драгица Благојевић обећала је да ће се Министарство максимално ангажовати на отклањању оваквих неправилности и да је у току доношење новог правилника о избору чланова комисије које ће, очекује се, отклонити овакве случајеве у пракси.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси