Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СИНОС и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог о томе како до достојанственог рада у медијима и одговорног новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 09. 2024.

Аутор: СИНОС Извор: СИНОС

СИНОС и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог о томе како до достојанственог рада у медијима и одговорног новинарства

На иницијативу Синдиката новинара и медијских радника Србије (СИНОС), у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог 30. новембра 2021. године у Палати Србија одржан је друштвени дијалог “Како до достојанственог рада у медијима и одговорног новинарства”.

Усвојена су следећа обавезујућа поступања:

- Синдикати у медијима обавезали су се да ће у наредном периоду формирати радну групу, која би заједнички утврдила кључне проблеме у поштовању права рада новинара и медијских радника у Србији.

- Министарство за рад, запошљавање борачка и социјална питања и Министарство културе и информисања, у сарадњи са синдикатима, учесницима друштвеног дијалога, радиће на изналажењу адекватних нормативних решења у циљу унапредјења и заштите радних права новинара и медијских радника.

- Позивају се послодавци у медијима, учесници друштвеног дијалога, да иницирају организовање удружења послодаваца у медијима а који ће бити партнер синдикатима у преговорима о унапредјењу положаја новинара и медијских радника.

Позивамо Вас да, уколико је могуће, у октобру организујете нови друштвени дијалог на ову тему како бисмо видели шта је од закључака реализовано. Подсећамо да је Акционим планом Медијске стратегије било предвидјено да дијалог у медијској грани ради потписивања гранског колективног уговора започне до 2023. године, али је рок померен за крај 2025. године. О свему је обавештен и министар информисања и телекомуникације Дејан Ристић.

Предлажемо да у раду друштвеног дијалога учествују представници новинарских и медијских удружења, синдиката у медијима, послодаваца, академске заједнице, невладиног сектора. Сматрамо да је неопходно да буду укључени и представници Министарства за рад, ОЕБС-а, ЕУ, као и да би на друштвени дијалог требало позвати и председницу Скупштине Србије Ану Брнабић, будући да је Влада Србије била потписник Медијске стратегије усвојене 2020. године а господја Брнабић је активно учествовала и у припреми Закона о јавном информисању и медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси