Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћутолози из Лесковца: Сазвали конференцију за новинаре, па 20 минута остали неми (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 08. 2024.

Аутор: Haђа Вукајловић Извор: Данас

Ћутолози из Лесковца: Сазвали конференцију за новинаре, па 20 минута остали неми (ВИДЕО)

Друштвеним мрежама дели се несвакидашњи снимак, на којем новинар поставља питања а четворо људи гледа у њега и ћути. Како се испоставило, надлежни Града Лесковца сазвали су конференцију за медије поводом недавног пожара у фабрици Невена Колор, међутим, након што су завршили са злагањем, 20 минута су ћутали док су им новири постављали питања. Такође је занимљиво да градоначелник Лесковца Горан Цветановић, који је ову конференцију и сазвао, на њој уопште није био присутан.

Народна посланица ССП-а Јелена Спирић поделила је на свом налогу на друштвеној мрежи X снимак на којем новинар поставља питања фабрици Невена Колор која се пре неколико дана запалила и о загађењу, при чему су надлежни они само ћутали. Она и новинар Драган Маринковић који је питања поставио сматрају да надлежни ћуте због одржавања Роштиљијаде.

„Новинар: Да ли су Лесковчани у опасности због пожара у Невени? Надлежни:

Новинар: Да ли је ваздух загађен? Надлежни:

Новинар: Ни на то немате одговор? Надлежни:

Новинар: Од кога да грађани траже одговоре? Надлежни:

Срам вас било! Одговараћете“, написала је Спирић.

Спирић за Данас објашњава да је конференцију сазвао кризни штаб на којој градоначелник Горан Цветановић није смео да се појави.

„Као командант који је одговоран и дужан да грађане обавести шта се предузело, да ли има мерења, о заштити животне средине и о актима. Ту је била и токсиколошкиња из Завода за јавно здравље, она је пре тога рекла да су рађена само основна мерења, али не и мерења за опасне материје, у које се сврставају и готови производи из фабрике. Одговора апсолутно није било, то је срамотно и безобразно, људи у Лесковцу су уплашени, већ неколико дана овде има смога“, објашњава Спирић.

Наша саговорница додаје да ће особе на снимку већ сутра добити кривичне пријаве, зато што су против Устава, Закона о заштити животне средине и Закона о стању ваздуха прекршили тако што нису дали информације о безбедности и о томе шта може угрозити здравље људи.

„Грађани морају бити информисани на све што може да утиче на њихово здравље. У граду се спекулише да нису предузете никакве мере и да се није причало о загађењу зато што је јуче почела Роштиљијада. Самим тим се не угрожавају само грађани Лесковца, већ сви који долазе“, указује Спирић.

Новинар који је питања поставио Драган Маринковић, уредник портала Решетка, за наш лист наводи да се никада раније у Лесковцу није дешавало да надлежни не одговарају новинарима на питања.

„Сви новинари су били шокирани тиме што никоме нису одговорили на питање, не само на моја него и на питања осталих колега. Конференција је трајала 40 минута, ниједан колега који је поставио питање у последњих 20 минута, кад су кренула питања након њихових излагања, није добио одговор. Моје мишљење је да су они свесни свега што се десило, да град јесте био затрован димом који је опасан, канцероген и токсичан, међутим, већ сутрадан је почела Роштиљијада“, указује Маринковић.

Сматра да су се надлежни водили тиме да ако признају шта се догађа да ће растерати госте са Роштиљијаде, која има пола милиона посетиоца за недељу дана.

„Са друге стране, постоји могућност да они заиста нису знали шта је требало да се уради и на који начин да се реагује. Највише је било примедби грађана зато што се нико није огласио када је избио пожар, да каже барем да се затворе прозори, да се не пуштају деца на улицу. Грађани су били у страху, десило се то што се десило и то јесте еколошка катастрофа, лично сам два сата провео на терену“, наглашава Маринковић.

Каже да су му, након што је дошао кући, гласне жице биле затворене, није могао да прича, а у устима је имао укус челика.

„Језик ми је био као да сам појео не знам колико мексичких папричица, у ждрелу, у плућима имао сам осећај ватре, морао сам после 20 година да попијем литар млека које иначе не пијем да бих на неки начин извршио детоксикацију. И данас после четири дана и моје колеге и ја осећамо последице“, истиче Маринковић.

Као и Спирић, и он наводи да му је било јако чудно што градоначелник Лесковца као командант кризног штаба уопште није био на конференцији, а да је претходно сазвао.

Како наш саговорник каже у Лесковцу се и даље осећа чудан мирис у ваздуху, који је спорадичан, односно долази у налету.

„Интересантно је да је дан након тог пожара био други пожар на ауто отпаду где су горели стари аутомибили, при чему се поново надвио дим над градом. Неке моје колеге су писале о томе, да би се сутрадан, односно јуче, огласио Завод за јавно здравље и казао да је ваздух нормалан и чист. Ја живим у насељу у ком је избио пожар и мене је тај дим штипао за очи, уста и ждрело. Заиста је немогуће да је био чист и без последица. То је велики безобразлук људи који тренутно раде у Заводу за јавно здравље Лесковца, почињем да сумњам у струку, зашто је то тако и да ли имају наређење од некога“, указује Маринковић.

Додаје да апликација, која је у склопу његовог портала, показује које је стање ваздуха у граду и да већ четири дана стоји да је ваздух лош, док надлежни тврде да је изузетно добар.

„Коме веровати?“, закључује Маринковић.

Подсећамо, прошлог петка фабрика Невена колор у Лесковцу се запалила. Током пожара изгорело је најмање половина погона и магазина.

Тројица ватрогасаца збринути су у Ургентном центру због тровања димом и њихово стање је стабилно, речено је РТС-у у лесковачкој Општој болници.

Иако је претходно речено да је пожар локализован готово истог дана, грађани Лесковца су се жалили да се дим и даље уздиже изнад града, а и да се смрад од пожара се осећа и ван града.

У лесковачкој фабрици пожар је избио и у јулу 2012. године, када се запалила комора централне климе. Тада није било повређених.

Пожар у овој фабрици избио је и у новембру 2006, када је један од погона фабрике у потпуности изгорео.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси