Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извештај ЕК: Независност РЕМ-а доведена у питање, забринутост за безбедност новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 07. 2024.

Аутор: Никола Радишић Извор: Н1 Београд

Извештај ЕК: Независност РЕМ-а доведена у питање, забринутост за безбедност новинара

Политички притисак на правосуђе и тужилаштво у Србији и даље је на високом нивоу, наводи се у извештају Европске комисије о владавини права у ком се изражава забринутост за безбедност новинара у Србији, као и сумња у независност РЕМ-а и јавних сервиса.

У извештају се подсећа да српски правосудни систем последњих година пролази кроз суштинску реформу. Имплементација уставне реформе за јачање независности правосуђа је, како наводи Европска комисија (ЕК), у току, а требао би да уследе измене закони за њено спровођење.

У извештају се констатује и да је политички притисак на правосуђе и тужилаштво у Србији и даље на високом нивоу.

Додаје се и да у Србији још увек не постији свеобухватан систем управљања судовима који повезује предмете преко судова и тужилаштава. Констатује се и позитиван тренд када је реч о ефикасности у парничним, привредним и кривичним предметима , док постоје озбиљни изазови када је реч о управним предметима и уставним жалбама.

ЕК подсећа и да је Србија усвојила Националну стратегију за борбу против корупције за период 2023-2028, али да је пратећи Акциони план још увек на чекању.

Србија, како се наводи, има правни оквир за борбу против корупције, али недостаци постоје у пракси. ЕК поручује да је потребно успостављање чврсте евиденције о истрагама, оптужницама и правоснажним пресудама у случајевима корупције на високом нивоу. Тужилаштво за организовани криминал и даље нема довољно особља и постоји ризик од политички мотивисаног мешања у истраге о корупцији на високом нивоу, упозорава се у извештају ЕК.

Недостаци постоје и када је реч о имовинским картама функционера и финансирању политичких партија. Уредба о лобирању је ограничена по обиму, а српско законодавство о заштита узбуњивача још увек није усклађено са правним тековинама ЕУ.

ЕК истиче и да су јавне набавке у Србији област високог ризика од корупције, посебно у погледу неколико случајева који су изузети из Закона о јавним набавкама.

Независност РЕМ-а доведена у питање, забринутост за безбедност новинара

У извештају ЕК се подсећа да су медијски закони измењени 2023. како би се ускладили са правним тековинама ЕУ и европским стандардима. Међутим, потребне су даље измене за пуну усклађеност, истичу из ЕК.

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), како се наводи, не испуњава у потпуности свој мандат заштите медијског плурализма и професионалних стандарда, а постоји и озбиљна забринутост у погледу независности тог тела.

Подсећа се и да Савет за штампу, као саморегулаторно тело, прати поштовање Новинарског кодекса у штампаним медијима у Србији. Мере у вези са транспарентношћу власничке структуре у медијима и оглашавањем из државним ресурсима, које су предложене у Медијској стратегији, тек треба да се у потпуности имплементирају, подсећа ЕК. Имајући у виду притужбе о пристрасности јавних сервиса, требало би решити питања њихове уређивачке аутномије и плурализма, поручује се у извештају.

Истиче се и како се новинари у Србији и даље суочавају са честим одбијањем институција и функционера да обелодане информације од јавног значаја или од њих уопште не добијају одговоре.

Безбедност новинара у Србији је, како се додаје, и даље извор забринутости како расту притисци на њих злоупотребом подношења тужби пред судовима.

Ограничења у раду српског парламента

ЕК се у извештају осврће и на рад српског парламента, посебну истичући његова ограничења када је реч о ефикасности, аутономији, транспарентности, доношењу закона и надзору извршне власти.

У извештају се наводи како је потебно даље јачање јавних расправа у Србији. Подсећа се да су четири места у Уставном суду и даље упражњена, као и да постоје три независна тела која штите основна права (Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Повереник за заштиту равноправности), али се њихове препоруке не испуњавају увек. Додаје се и како организацијама цивилног друштва недостаје окружење које омогуц́ава њихово оснивање, рад и финансирање.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси