Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови мандати, а пракса стара: На упите Н1 углавном нема одговора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2024.

Извор: Н1

Нови мандати, а пракса стара: На упите Н1 углавном нема одговора

Уз таргетирања која долазе од носиоца највиших функција у држави, новинари Н1 суочени су са још једним проблемом – да им државни органи не одговарају на упућена питања. Иако је законом забрањена непосредна и посредна дискриминација новинара, многобројни позиви и мејлови завршавају без одговора.

Почетком маја формирана је нова Влада Србије, а 21. јуна конституисана Скупштина Београда. Однос према независним медијима, судећи по првим месецима, остаје исти.

Представници државних, градских власти, као и бројне институције настављају и у новом мандату праксу недостављања одговора на питања која им новинари Н1 траже. Од тога да не добијамо никакву повратну информацију до тога да поједини функционери најотвореније одбијају да одговарају на наша питања.

ТВ Н1 упућивала је позиве и новим министрима за гостовања, али – ниједан није дошао.

Позван је министар Томислав Момировић на разговор о Споразуму о слободној трговини између Србије и Кине. 

Са министром спољних послова Марком Ђурићем желели смо у „Иза вести“ да попричамо о наставку дијалога, али и спекулацијама о литијуму као услову за евроинтеграције.

Пољопривредници и ових дана протестују и дижу глас. Позвали смо ресорног министра Александра Мартиновића како бисмо чули какви су планови државе за земљораднике и шта ће бити са њиховим захтевима. Није дошао.

Из МУП-а Србије нисмо добили саговорника након терористичког напада испред Амбасаде Израела.

Најотворенији у неодговарању на питања Н1 је градоначелник Београда Александар Шапић. У дану када је поново изабран за првог човека главног града, наставио је по старом али је рекао и да још увек размишља да ли да одговара на питања Н1 и Нове.

На питање репортерке да ли ће наставити стару праксу да не одговара на питања Н1, рекао је да још увек размишља о томе. „Да ја када дођем кући и гледам све оно што се није десило, користећи све механизме које и Ви и ваше колеге имате да пласирате одређену информацију, то стварно нисам могао. Можда можемо да покушамо из почетка…“, рекао је тада Александар Шапић.

Његов пример следе готово све градске службе из којих је, бар када је у питању Н1, немогуће добити одговоре на питања о било којој теми.

Одговора нема ни на питања о запрашивању комараца, почетку сезоне на Ади…

Па тако, између осталог, из Градског секретаријата за информисање (Беоинфо) нисмо добили одговоре на питања о реконструкцији Каленић пијаце.

Трагом писања наших читалаца да су приметили повећану бројност комараца протеклу недељу-две, тражили смо од Градске управе Београда и ЈКП Градска чистоћа информације о сузбијању комараца на јавним површинама. Интересовало нас је колико је пута у јуну било третмана сузбијања комараца, када ће бити спроведено следеће, да ли и како временски услови утичу на акције сузбијања комараца, али одговоре нисмо добили.

Питали смо Градско стамбено и ЈКП Водиовод и канализација у вези са изливањем канализације у једном стану у насељу Миријево након кишне олује. Није нам одговорено на упит.

На више адреса и то – Граду Београду, ЈКП Зеленило, Батуту, Агенцији за заштиту животне средине, Заводу за биоциде и медицинску екологију, Београдском секретаријату за здравство послали смо упит у вези са амброзијом. Питања од чега зависи концентрација амброзије у ваздуху, које вредности у ваздуху изазивају опасност, ко врши мерења, како се и да ли може сузбити, који су поступци, колико надморска висина утиче на концентрацију, у којим градовима Србије је најнижа а у којим највећа, каква је ситуација у Београду (…) остала су без одговора.

Уочи почетка купалишне сезоне тражили смо информације од ЈКП Ада Циганлија али нам ни на тај упит није одговорено.

Слично је и са појединим министарствима, парламентом…

Портал Н1 је послао је два упита Министарству здравља, од када је на његово чело дошао Златибор Лончар. Информације, међутим, нисмо добили. Тражили смо их поводом приче о поступању мртвозорника након смрти Нишлијке – да ли је и како могуће да мртвозорник не изађе на терен и не обави непосредан прегледа тела преминуле особе. Питали смо и да ли ће, уколико је реч о кршењу закона, одговорни сносити последице. Одговор нисмо добили.

Истом министарству смо се обратили упитом, а по писању читалаца да до краја године нема термина за заказивање магнетне резонанце у КЦ Србије, а да нису избачени нови од 2025. године. Питали смо да ли ово значи понављање ситуације од прошле године када више од два месеца није било могуће заказати прегледе јер је листа чекања била предуга. Одговор нисмо добили. 

Од Министарства информисања и телекоминикација тражили смо одговоре на питања када ће бити усвојен правилник којим ће се регулисати аукција (подела фреквенција) за 5Г мрежу и да ли је то једини законски предуслов за увођење 5Г мреже у Србији. Одговор није стигао. 

Након што је парламентарна делегација Србије напустила конференцију у Црној Гори послали смо питања прес служби Скупштине Србије о томе који су конкретни разлози због којих је државна делегација напустила конференцију, о каквим се конкретно нападима се радило и од кога су дошли. Одговоре, такође, нисмо добили.

Ово је само део упита које, зарад информисања грађана, свакодневно шаљемо, а на које повратне мејлове нисмо добили. У протеклом периоду, с времена на време, добијали смо одговоре правосудних институција.

АФ: А шта каже Закон о јавном информисању и медијима

Забрањена је непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству.

Не сме се угрожавати слободан проток информација путем медија, као ни уређивачка аутономија медија, а нарочито вршењем притиска, претњом, односно уценом уредника, новинара или извора информација.

Када је у питању положај носилаца јавних и политичких функција закон каже: Изабран, постављен, односно именован носилац јавне и политичке функције дужан је да трпи изношење критичких мишљења, која се односе на резултате његовог рада, односно политику коју спроводи, а у вези је са обављањем његове функције без обзира на то да ли се осећа лично повређеним изношењем тих мишљења.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси