Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одбор за културу и информисање усвојио већином гласова: Поскупљује претплата за РТВ и РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2024.

Аутор: Бета Извор: 021.rs

Одбор за културу и информисање усвојио већином гласова: Поскупљује претплата за РТВ и РТС

Већином од девет гласова данас је на седници Одбора за културу и информисање у Скупштини Србије усвојен предлог измене закона о наплати таксе за јавни сервис.

Овај предлог предвиђа повећање месечне претплате са 299 на 349 динара. 

Приликом образлагања захтева за повећање претплате речено је да је Влада Србије предлог измена закона Народној скупштини упутила 4. јула на основу тога што се претплата од 299 динара није мењала од 2020. године, као и да ће повећање таксе од 50 динара обезбедити услове за несметани рад медијског севиса.

Посланик Странке слободе и правде (ССП) Бранко Миљуш је том приликом рекао да повећањем претплате РТС добија "свој део колача" за креирање лажне стварности, као и да јавни медијски сервис таквим начином рада крши закон и Устав, као и право грађана да буду правовремено и објективно информисани. 

Миљуш је рекао да је лоше то што чланови Одбора не причају о нападима на новинаре, којих је током прошле године, према његовим речима, било 183 и позвао је председника Србије Александра Вучића да објави снимак напада на новинара Вука Цвијића, који се догодио у Београду.

"Прича се о повећању нечега што сте обећали да ћете укинути", рекао је Миљуш у расправи пре гласања. 

Већином гласова чланови Одбора за културу и информисање усвојили су и предлог Закона о потврђивању споразума о финансирању заједничке сталне изложбе у "Блоку 17" у бившем нацистичком логору Аушвиц-Биркенау. 

Усвојен је и предлог о потврђивању споразума Владе Србије и Владе Кине о спречавању крађе, тајних ископавања и незаконитог увоза и извоза културних добара, за који је у образложењу речено да је реч о "билатералном споразуму, у складу са подизањем општег нивоа међусобних односа".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси