Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Међународне организације након претњи Н1: У Србији отворен „лов на новинаре“, могући и физички напади
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 07. 2024.

Извор: ВОА

Међународне организације након претњи Н1: У Србији отворен „лов на новинаре“, могући и физички напади

Три телевизије са националном покривеношћу у Србији током јучерашњег дана емитовале су манипулативни видео непознатог аутора у ком независне критичке медије, пре свих телевизију Н1, оптужују за дехуманизацију председника Србије Александра Вучића "како би се сутра створило оправдање за неку психички лабилну особу, која би покушала да уради исто што је Томас Метју Крукс покушао да уради Доналду Трампу", навела је мрежа новинарских удружења SafeJournalists.

Након објаве телевизије Н1 да провладини листови и телевизије са националном фреквенцијом поново таргетирају ту телевизију наводима „да је за њу председник Александар Вучић сам ђаво“, а да је цела хајка почела после атентата на бившег председника САД Доналда Трампа, организације за заштиту слободе медија наводе да власти треба да заштите новинаре.

Павол Салај, представник невладине организације „Репортери без граница“ (РСФ) за Европску унију и Балкан, изјавио је за Глас Америке да је та организација у високој приправности због могуц́ег физичког напада на новинаре Н1 или Нове С након нечега што изгледа као оркестрирана кампања клеветања независних медија, пише ВОА.

„Док провладини таблоидни медији и председница парламента лажно тврде да Н1 и Нова С прете председнику, њихова кампања заправо излаже критички настројене медије озбиљној опасности, што у међувремену потврђују и претње Н1. Из искуства знамо да су такве кампање довеле до физичких претњи српским новинарима који су критични према влади. Да ли је то оно што влада жели? Док је у Србији проглашена сезона лова на новинаре, институције их не штите. Особа осумњичена да је претила Ани Лалиц́ побегла је из Србије док је била у куц́ном притвору. Медијски орган РЕМ, задужен за спровођење закона о медијима, изгледа не делује против непотписаних видео снимака које емитују канали са националним фреквенцијама. У таквој ситуацији, веома је фрустрирајуц́е видети да владајуц́и политичари, уместо да осуде кампању омаловажавања и да гарантују безбедност новинара и медијских органа за спровођење закона, излажу новинаре још вец́ем ризику“, навео је Салај у писаној изјави Гласу Америке.

„Комитет за заштиту новинара, са забринутошћу прати најновију кампању клеветања критички настројених медија, која је у складу са забрињавајуц́им трендом који смо истакли у нашем мајском извештају као ‘лов на вештице’, на новинаре који раде свој посао. Српске власти треба да престану да вређају новинаре, и морају одлучно да осуде свако насиље, да се више труде да процесуирају оне који нападају новинаре и да обезбеде неопходну полицијску заштиту“, навео је за Глас Америке Атила Монг, представник за Европу Комитета за заштиту новинара (ЦПЈ) невладине организација са седиштем у Њујорку.

ЦЈП је у мају разговарао са осморо новинара и активиста из Србије и Монг је у чланку „Лов на вештице на новинаре у Србији који нису на линији власти“, навео закључке како је од јануара 2024. године повећан број напада на новинаре, да су напади оркестрирани, новинари претворени у „државне непријатеље“, да се многи плаше за своју безбедност, те да власт не чини довољно да заштити новинаре.

Мајк Смелцер из невладине организације Фридром хаус, навео је за Глас Америке да су се независни медији у Србији и њихови новинари последњих година суочавали са окружењем у коме расте непријатељско расположење према критички настројеним новинарима.

„Истраживање Фридом хауса показало је пораст забрињавајуц́ег тренда повезаног са тим да званичници владајуц́е странке таргетирају новинаре због њиховог истраживачког извештавања. Независни новинари могу открити чињенице о прекршајима руководства њихове земље. Али, иако се такво извештавање може чинити да не ласка или чак политички штети политичким фигурама, оно је ипак неопходна компонента за информисање јавности у слободном, демократском друштву”, навео је Смелцер.

Како наводи SafeJournalists, видео емитован на националним телевизијама у Србији почиње исечцима из документарног филма “Владалац” који је емитован на телевизији Н1, а у којем учесници наводе особине које виде у председнику републике.

Наставља се приказивањем разних садржаја са интернета: анонимних претећих статуса на друштвеним мрежама и снимцима са протеста, а поједини садржаји који су објављени у критичким медијима истргнути су из контекста и приказани као претње председнику Вучићу.

Исти видео на својим интернет платформама поделили су и провладини таблоиди, који су током 2023. године објавили најмање 628 нападачких текстова према критичким медијима, како наводи Славко Ћурувија Фондација.

Директор ТВ Н1 Игор Божић изјавио је гостујући у јутарњем програму те телевизије да је обавеза РЕМ-а да истражи како је могуће да се исти садржај (спот), непознатог аутора, појави у истом тренутку на свим националним фреквенцијама.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси