Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Маја Север о споту који таргетира Н1: Сваки пут мислим да не може горе, ово је нова димензија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 07. 2024.

Аутор: М. Ж. Извор: Н1

Маја Север о споту који таргетира Н1: Сваки пут мислим да не може горе, ово је нова димензија

"Последњи пут кад сам била у Србији, мислила сам да не може бити горе, али се сваки пут изненадим како се ствари одмакну даље", каже за Н1 председница Европске федерације новинара (ЕФЈ) Маја Север коментаришући видео непознатог аутора који је приказиван на телевизијама с националним фреквенцијама а у коме се таргетирају новинари и телевизија Н1.

Мрежа новинарских удружења SafeJournalists саопштила је данас да су три телевизије са националном покривеношћу емитовале „манипулативни видео“ непознатог аутора у ком независне критичке медије оптужују за дехуманизацију председника Србије Александра Вучића, што је резултирало озбиљним претњама телевизији Н1. Иако су аутори спорног спота непознати, јасно је да се ради о синхронизованој и добро организованој кампањи против независних медија, коју су прихватиле и владајуће структуре кроз учестало коментарисање и цитирање спорног видеа, сматра Мрежа новинарских удружења.

„На дневној бази сарађујем са новинарским удружењима у Србији, пратим ваше медије и на друштвеним мрежама видим шта се догађа. Чула сам се и са колегама са Н1, и са новинарима Цензоловке и Фондације Славко Ћурувија. Не могу да разумем како неком падне на памет овакав спот, ово је нова димензија, корак даље“, казала је Север.

Како је рекла, последњи пут када је била у Србији, мислила је да ситуација у медијима не може бити гора, али…

„Сваки пут се изненадим како иде даље, ово је сад нова димензија, спот без аутора који се емитује на свим националним телевизијама! И какве су то институције попут РЕМ-а који не реагује. Згроженост је доста ‘исфурана’ реч, ја сам уплашена како ће се ово завршити, јер ово јесте јако опасна ситуација. Какав ће бити резултат оваквих напада и таргетирања“, упитала је Север.

На питање шта она и ЕФЈ могу да ураде по овом питању, каже:

„Обавестићу колеге, ја сам у комуникацији с колегама у Бриселу, ми можемо подићи узбуну, поднети пријаве, да ли у Већу Европе или још негде…Да вам кажем, ја сам исто новинарка, радим на ХРТ-у и понекад се питам колико могу издржати и зашто не радити нешто мирније и не бити под оваквим нападима“.

Чини јој се, каже, да се проблеми у медијима доста олако схватају код европских званичника.

„Ми улажемо напоре да пишемо те алерте, а онда видимо да они као слегну раменима, кажу – немају механизме да би притисли ваше политичаре. Једноставно, све се ствари се пуштају, гледа се кроз прсте и нема правог механизма… Када је Хрватска улазила у ЕУ, та Европа је била јача, постојао је притисак да институције морају да оформе неке механизме. Данас ми се чини, и ада је у питању Србија, али и БиХ, да те међународне дипломате и представници ЕУ само кажу – да, то је страшно, и то је то“, нагласила је саговорница Н1.

О томе зашто ЕУ не мари више око тога у каквом су стању медији, Север оцењује да је „ситуација све тежа и тежа“.

„Мислим да је ситуација у том нашем новинарском окружењу све тежа и тежа…Погледајте како су се ваши брзо накачили на тај наратив који је одмах након атентата на Трампа сервиран из многих извора – крив је ЦНН, криви су новинари који су писали против њега… И одмах су зајашили на том таласу у Србији и оптужују новинаре Н1, нас новинаре да заправо угрожавамо обичним пропиткивањем, својим послом… Ми угрижавамо њих, као да њихов задатак није да одговарају на питања новинара“, изјавила је Север.

Додаје и да Европа има много својих проблема.

„Зашто Европа ћути? Мислим да Европа има много својих проблема, мислим да заштита плурализма медија, сигурности новинара, независности медија, да је на силазној путањи и у бројним европским земљама, али мислим да зато ми треба да се држимо заједно, јер новинарство јесте одбрана демократије и слободе појединаца. Морамо да пронађемо начина да се одбранимо од овога и пронађемо начина да радимо заједно. Морамо да будемо гласни и да тражимо да се пронађу механизми да се заустави ово, да стане док не буде прекасно“, закључила је Север.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси